Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Адемов ще инициира информационна кампания за условията за получаване на втората пенсия

Адемов: Вместо гарантиран минимален доход, да се използва линията на бедност, за да може повече деца да получават персонална пенсия

Снимка: БГНЕС

Хасан Адемов – председател на социалната комисия в НС и депутатът от ДПС, заяви в „Преди всички“, че възнамерява да инициира информационна кампания за втория пенсионен стълб - за условията за получаване на втората пенсия. Той подчерта, че през 2021 година започва изплащането на така наречената "допълнителна" пожизнена пенсия за възраст:

Става въпрос да обърнем внимание на всички – на медии, на частни пенсионни дружества, на Министерството на труда и социалната политика, да има повече информация за това какви права имат във фазата на изплащане в рамките на втория пенсионен стълб, защото през 2021 година започва изплащането на т.нар. "допълнителна" пожизнена пенсия за старост. Не съм убеден, че българските граждани, които имат права по този закон, имат достатъчно ясна и точна информация какви права имат, имат ли право на избор. От тази гледна точка е важно да има публична дискусия – не толкова кръгли маси, а по-скоро информационна кампания, за да може тази информация да достигне до всеки, който проявява интерес към тази материя. Става въпрос за един много ранен етап от дейността на междуведомствената работна група към министъра на труда и социалната политика. В тази работна група влизат експерти на НОИ, социалните партньори, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, КФН, т.е. всички, които по един или друг начина имат компетенции в уреждането на т.нар. "фаза на изплащане", защото тази фаза не е ясно уточнена в действащото законодателство, има спорни текстове и затова тази материя трябва да бъде допълнително прецизирана. Работната група е приключила с една концепция, която е представена на заинтересованите страни и социалните партньори и ще се върви към конкретните текстове, които ще влязат в НС. До края на тази парламентарна сесия се очаква в НС да влязат окончателните текстове за дискусии и допълнителни предложения.

Има три възможности за получаване на тази допълнителна пожизнена пенсия за старост, каза още той.

Златина Хаджипанайотова е майката, която написа гневно писмо до дядо Коледа, защото след смъртта на съпруга й децата й не получават пенсия, оплака се и на омбудсмана Мая Манолова, и на Комисията за защита от дискриминация.  Тя  настоява да се промени законът за пенсиите, по-специално текстовете в него, които ощетяват децата, останали без родител. Тя коментира в интервю за „Преди всички“:

Това, към което аз се стремя да постигна, е разграничаване на персоналните пенсии на децата с един родител от наследствените такива, както и да се премахне изцяло условието и гласуването по-нататъшно от МС, когато едно такова дете има право на една такава пенсия.

Има разлика между наследствените пенсии и персоналните пенсии. Персоналните пенсии не са свързани с трудова дейност, т.е. те са за сметка на държавния бюджет. Наследствените пенсии по един или друг начин имат връзка с осигурителния принос. Крайъгълният камък на дискусията е възможността за промяна в наредбата, която казва, че годишният доход на член от семейството трябва да бъде по-малък от сбора на гарантирания минимален доход пред последните 12 месеца, каза Адемов:

Оказва се, че тази сума, макар и увеличена за тази година - от 65 на 75 лева, също не дава възможност на голяма част от децата да имат възможност да се възползват от тази персонална пенсия, която се отпуска по предложение на министър на труда и социалната политика и съгласувано с финансовия министър от МС.  

Адемов предложи, вместо гарантиран минимален доход, да се използва друг параметър – линията на бедност, която е 321 лева на член от семейството. Така ще се даде възможност на повече деца да се възползват от тези персонални пенсии. 

Подробностите по темата можете да чуете от интервюто на Диана Дончева с Хасан Адемов и Златина Хаджипанайотова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени