Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Русев: Акцията за неплатени данъци няма да доведе до нищо запомнящо се

Стефан Ташев: 99% от автомобилите, описани в справката на прокуратурата, ще се окажат фирмени, на лизинг, или внесени от чужбина

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Очевидно е, че тази акция няма да доведе до нищо запомнящо се дори и ако наистина искаха нещо да се установи. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Атанас Русев, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Да предположим, че това е част от пиар усилията във връзка с европейското членство на България, да покажем пред европейските партньори, че в България наистина се прави нещо срещу т.нар. "необяснимо богатство" и срещу корупцията. Можем да предположим, че и това е първа стъпка в даването на материал за работа на новия антикорупционен орган, защото, ако се установят такива хора, укрили данъци в големи размери, те съответно подлежат на проверка, каза Русев.

Журналистът Стефан Ташев смята, че 99% от автомобилите, описани в справката на прокуратурата, ще се окажат фирмени, на лизинг или внесени от чужбина: Аз ви гарантирам, че няма да излезе нито един човек, на който да се окаже, че това е неговата кола – или ще са фирмени, или внесени от чужбина.

Според Ташев един от най-големите проблеми на обществото ни е усещането за безнаказаност: Всеки казва, че който има пари, ще се измъкне от правосъдие, ще си плати, няма да го наказват и няма да го съдят. От тук нататък, вероятно, прокуратурата иска да демонстрира, че нещо се опитва да направи. Ако се съберат няколко повече милиарди – чудесно. Ако не успеят – значи това е един кьорфишек.

Мненията на Атанас Русев и Стефан Ташев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна