Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената активност в Китай за втори пореден месец

Бизнес активността в промишлената сфера на Китай отбеляза изненадващо влошаване през януари за втори пореден месец, което е знак за известна слабост на втората по сила икономика в света след по-добрата от очакваното изминала година, показват данни на официалната статистика на страната.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на Китай, се понижи през януари от 51,3 пункта спрямо 51,6 пункта в края на 2017-а година и осреднени прогнози на финансовите пазари за по-сдържано понижение до 51,5 пункта. Въпреки, че промишленият индекс остава стабилно над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността) за 19-и пореден месец, това е неговото най-ниско ниво от осем месеца насам и е факт в условията на охлаждащ се пазар на недвижими имоти и на по-строги правила за замърсяване, които водят до ограничаване на промишленото производство.

Отделните важни компоненти на промишления PMI индекс, включващи самото производство и новите поръчки, също показват по-сдържана експанзия през януари спрямо месец по-рано, докато новите експортни поръчки дори се понижиха до 49,5 пункта от 51,9 през декември, което е знак за тяхното реално намаляване.

В същото време обаче индексът PMI извън промишлеността (в сферата на услугите) нарасна през януари до 4-месечен връх от 55,3 пункта спрямо 55,0 пункта през декември и очаквания за понижение до 54,9 пункта. Трябва да се има предвид, че секторът на услугите формира повече от половината от китайската икономика.

Общият индекс PMI, отразяващ бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите, стабилизира за трети пореден месец на ниво от 54,6 пункта, което е все още позитивен сигнал за състоянието на китайската икономика след нейното доста добро представяне през миналата година, когато растежът се ускори за пръв път от седем години насам благодарение най-вече на силният износ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна