Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горубсо Златоград" започна изрязване на тръстиката в хвостохранилището "Ерма река"

Снимка: Миглена Иванова

Дружеството "Горубсо Златоград" започна изрязване на тръстиката в хвостохранилището "Ерма река", за да не помътнява водата на реките Голяма и Върбица. От общинската управа в Златоград предупредиха, че е възможно да се получи помътняване на двете реки.

Премахването на част от папура в езерото е в изпълнение на мерките, предложени на 13 декември 2017 г. от междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов.

На извънредно общинско заседание в средата на месец януари тази година проф. Иван Нишков от Минно-геоложкия университет уведоми съветниците, че вече е сключен договор с румънска фирма, която ще извърши почистването на растителността от 100 декара в хвостохранилището.

Почистването му е една от мерките за подобряване на качеството на изливащите се води от хвостохранилището в реките Голяма и Върбица. В Златоград на няколко пъти имаше напрежение заради промяна на цвета на водата на реките, а проби показаха, че има завишаване на съдържанието на тежки метали, за което минното дружество беше санкционирано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени