Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Малта със сходни позиции за европейската миграционна политика

13
След срещата си президентите на България и Малта Румен Радев и Мари-Луиз Колейро Прека дадоха изявления за медиите в Гербовата зала на Президентството
Снимка: БГНЕС

Трайно решение на кризата с мигрантите в Европа е възможно само чрез гарантиране на сигурност и икономическо развитие на регионите, откъдето пристигат бежанците. Това заяви държавният глава Румен Радев, който обсъди с президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека общата европейска миграционна политика, въпроси от европейския дневен ред, както и двустранните отношения. 

Европейският съюз трябва да има ясна преценка за риска и заплахите от мигрантската криза и какви са проблемите в държавите, откъдето тръгват бежанците, посочи президентът Румен Радев и допълни, че трябва солидна охрана на външните граници на Европейския съюз, както и единна европейска политика за убежищата: 
Политиката на отворени врати докара не толкова до големи проблеми в Европа, колкото до огромни проблеми в самите държави, откъдето тръгват мигрантите. Когато един човек знае, че може да реши своите проблеми, ако успее да се добере до Европа, до нейната солидна социална система, този човек духовно вече се откъсва от проблемите на собствената си страна. Това е нещото, върху което сериозно трябва да се замислим.
Европа трябва да инвестира в решаването на проблемите на Африка, посочи президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека, като допълни:
Ние не можем да поемем всичко върху плещите си и да кажем, че от всичко разбираме. Европа трябва да инвестира по устойчив начин в решаването на проблемите на Африка, за да сме сигурни, че те вървят в правилната посока и да се създават работни места. Трябва да разглеждаме Африка като развиващ се пазар, ако искаме да постигнем истински успехи, а не само да работим за оказване на помощ и благотворителност.

/Снимките в галерията са от официалния сайт на Президента на Република България/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени