Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски съд решава дали е валидна заповедта за арест на Джулиан Асандж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания днес се очаква съдебно решение дали е валидна издадената заповед за арест на основателя на „Уикилийкс“.

Джулиан Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон вече повече 6 години, след като шведски прокурори заведоха срещу него дело за сексуално насилие. Той влезе в посолството през 2012 година, когато бе пуснат под гаранция и въпреки че разследването срещу него сега бе прекратено, той ще бъде арестуван, ако напусне сградата, защото е нарушил условията по освобождаването си под гаранция.

Адвокатите на Асандж подадоха молба до Уестминстърския магистратски съд за оттеглянето на заповедта за ареста с аргумента, че тя вече не е адекватна. И двете страни ще имат право да обжалват.

Асандж смята, че ще бъде екстрадиран в Съединените щати, ако напусне еквадорското посолство, за да бъде разпитан за дейността си в „Уикилийкс“.

Неговият адвокат Дженифър Робинсън изтъква, че британските власти са отказали да потвърдят или да отрекат дали е получена заповед от Съединените щати за екстрадирането на Асандж.

При положение, че ЦРУ смята „Уикилийкс“ за „враждебна агенция“ тревогата за риска от екстрадиране остава, заяви Робинсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени