Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на германските промишлени поръчки в края на 2017 година

Индустриалните и промишлените поръчки в Германия се повишиха изненадващо силно през декември благодарение на здрав ръст на поръчките, идващи от чужбина, показват данни на немската официална статистика Destatis. Този техен силен подем е в подкрепа на очакванията, че водещата европейска икономика се намира в началото на втора поредна година на силен растеж, след като БВП на Германия нарасна през 2017-а година с 2,2 на сто.

Поръчките за промишлено производствени стоки скочиха през декември с цели 3,8% на месечна база при прогноза за техен доста по-сдържан растеж с 0,7%. В същото време Destati обяви добра възходяща ревизия на данните за ноември до понижение с 01,% при предходна оценка за спад на поръчките с 0,4 на сто.

Солидният скок в края на 2017-а година се дължи в най-голяма степен на ръст с 5,9% на промишлените поръчки, постъпващи от чужбина, докато вътрешните поръчки в рамките на Германия се повишиха с 0,7 на сто. Индустриалните поръчки, идващи извън останалите страни - членки на еврозоната, се повишиха с 2,7%, докато поръчките за немски промишлено произведени стоки, постъпващи от единния валутен блок, нараснаха с цели 11,2%, което е поредно доказателство за наличието на добър икономически подем в рамките на цялата еврозона.

На годишна база промишлените поръчки се повишиха през декември със 7,2% при очаквания за по-слабо повишение с 3,1% и след растеж с 9,1% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 8,7%).

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) обаче се сви с 0,3% на месечна база след ръст с 4,6% през ноември.

Индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Днешните данни са поредно доказателство, че провежданата от години политика на ЕЦБ на т.нар. "евтини пари" и ниски лихви стимулира потреблението и увеличава търсенето на германски стоки и услуги от останалата част на намиращия се в доста добра форма единен валутен блок.

Германската индустрия трябва да отбележи силен старт на 2018-а година, отбеляза немското икономическо министерство, коментирайки данни на Destatis.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна