Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК към Западните Балкани: Решете граничните спорове, за да се присъедините към 2025-a

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер говори пред Европарламента в Страсбург за перспективите за членство в ЕС на Западните Балкани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балканските страни могат да започнат да се присъединяват към ЕС от 2025 г., но само ако са решили граничните и други спорове със съседите, заяви във вторник шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде АФП.

Той посочи пред Европарламента в Страсбург, че това е само индикативна дата за Сърбия и Черна гора, първите от 6-те държави в региона, обхванати от доклада на ЕК за разширяването на съюза, който трябва да бъде огласен по-късно във вторник.

Ще е грешно да се твърди, че аз или комисията сме казали, че Сърбия и Черна гора трябва да бъдат приети до 2025 г., каза Юнкер. И подчерта: Няма да има приемане на страни от Западните Балкани, без да бъдат решени основните спорове преди това.

Хазартно е да се каже, че проблемът ще бъде решен известно време след присъединяването, каза той. Това няма да се случи втори път. Не с мен, заяви Юнкер, очевидно визирайки продължаващия граничен спор между членките Словения и Хърватия.

Шефът на ЕК посочи, че всички страни от региона все още далеч от изпълнение на критериите. Но ние трябва да протегнем ръце към нашите партньори в Западните Балкани, ние трябва да им помогнем да поемат по този труден път, каза той.

28-членният ЕС държи да се разшили в район, смятан за заден двор, за да попречи на други регионални играчи, като Русия и Турция, да увеличат влиянието си там, посочва АФП. ЕС смята Сърбия и Черна гора за най-напреднали в присъединяването от 6-те страни в Западните Балкани, като другите са Босна, Косово, Македония и Албания.

В района има редица нерешени проблеми. Сърбия и Косово продължават да се карат почти 20 години след войната, която допринесе за обявяване на едностранна независимост от Косово. А спорът между Македония и членката на ЕС Гърция за името на бившата югорепублика доведе до голям протест в Атина в неделя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени