Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов приветства обявената от ЕК стратегия за Западните Балкани

МВнР: България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на ЕС

Сърбия и Черна гора ще бъдат приети в ЕС през 2025-а, ако изпълнят условията

| обновено на 06.02.18 в 19:20
2
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов приветства обявената от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. Според него с документа категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета.

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС, посочва премиерът и добавя, че правителството ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството.


Според президента Румен Радев оповестената стратегия на ЕК за Западните Балкани е навременен документ, който очертава конкретните параметри за присъединяване на региона. 

В позиция на Министерството на външните работи се казва, че в Стратегията са намерили място много от българските идеи за европейската перспектива на региона.

Държавите от Западните Балкани разполагат с ясна времева перспектива  - 2025 година е амбициозна цел, чието изпълнение изисква мобилизация за решителни реформи, посочват от Министерството на външните работи, като в позицията е изразена и удовлетвореност от факта, че Евросъюзът ясно заявява готовността да си окаже допълнителна подкрепа на страните кандидатки.

Стратегията се отнася до всички шест държави, които следва да ускорят реформите и да изградят добросъседски отношения, а напредъкът ще се основава на индивидуалните постижения, като на нито една държава, която е готова, няма да се налага да изчаква друг, посочват още от външнополитическото ни ведомство.

България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на Евросъюза, което се случва за първи път от 15 години насам, се казва още в съобщението, в което се припомня, че през май София ще събере всички лидери на Европа и региона за постигането на тази цел - ускоряването на интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Сърбия и Черна гора може да бъдат приети в Европейския съюз през 2025 година, ако изпълнят всички условия. Това обяви Европейската комисия, която представи Стратегията си за надеждна перспектива и засилен ангажимент на Евросъюза към Западните Балкани. Стратегията посочва, че всички страни от региона трябва недвусмислено да преодолеят наследството от миналото, като постигнат помирение и решат споровете със своите съседи. От Сърбия и Косово Еврокомисията иска всеобхватно, правнообвързващо уреждане на двустранните проблеми. За Македония и Албания Брюксел смята, че са постигнали значителен напредък и е готов да препоръча начало на преговори за членство. Стратегията потвърждава европейската перспектива и на Косово и на Босна и Херцеговина, макар че тяхната готовност за преговори тепърва ще бъде преценявана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени