Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини: Със страните от Западните Балкани имаме общо бъдеще в рамките на ЕС

| обновено на 06.02.18 в 19:25
Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черна гора и Сърбия могат да се присъединят към Европейския съюз през 2025 година, ако осъществят „реални и трайни“ реформи и решат окончателно споровете със съседните държави. Другите държави от Западните Балкани могат да ги настигнат, но това зависи от политическата им воля. Това се казва в Стратегията за разширяване, приета днес от Европейската комисия.

Разширяването на ЕС с държави от Западните Балкани през 2025 г. не е срок, а реалистична възможност, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини на пресконференция по повод приетата днес от Европейската комисия стратегия за региона.
   
Географски Западните Балкани принадлежат на Европа. Ясно е, че имаме обща история,културно наследство, интереси и възможности.Затова днешното ни послание е, че ние имаме общо бъдеще в рамките на ЕС.
В обръщението си към балканските държави Федерика Могерини подчерта значението на периода, в който България ще е председател на Европейския съвет:

2018 и особено първите шест месеца на годината могат да бъдат повратна точка - моментът, в който напредъкът към членство в Европейския съюз да стане необратим и траен за всички. Нашето послание е: "Нека привлечем Западните Балкани в Европейския съюз не в някакво далечно бъдеще,  а при нашето поколение"


Могерини поясни, че през април предстои да бъдат представени докладите за напредъка на всяка от шестте държави. През май е насрочена срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани в София. А през юни Съветът на ЕС ще се произнесе по препоръките в докладите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна