Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС потвърди срещата с Ердоган във Варна

Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с лидери на ЕС във Варна на 26 март в опит да бъдат подобрени отношенията между съюза и Анкара, заяви говорител на ЕС, цитиран от агенция Франс прес.

Президентът на ЕС Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов - премиер на България, която председателства ЕС, ще се срещнат с Ердоган, за да обсъдят отношенията ЕС-Турция, както и регионални и международни въпроси, съобщи говорител на Туск в туитър.

Инициатор на такава среща е премиерът Борисов, а германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята за такава работна среща след разговорите с българския премиер на 20 януари в София.

Тогава Борисов заяви, че има неизчистени въпроси в отношенията ЕС-Турция и затова България подготвя среща между европейските лидери и Ердоган:

С председателя на Европарламента Антонио Таяни, с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с президента на Евросъюза Доналд Туск, както и с турския президент сме разговаряли, защото непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено още по първото споразумение плащането за мигрантите, за това, което сме се споразумели. Преди да се предложи по-различен формат или да се приеме, включително от ЕС такъв формат, мисля, че една буферна среща във Варна между нас, където да се изговори, да се придвижи, да се създадат условия, ако се реши в последствие да се направи по-голяма среща,каза българският премиер след срещата с Меркел.

В поканата за работната вечеря във Варна Туск и Юнкер заявяват, че ще повдигнат въпроси, включително върховенството на закона в Турция - болезнена тема, по която Брюксел критикува Ердоган след предотвратяването на преврата.

Това ще бъде добра възможност за съвместна оценка на въпросите от взаимен интерес и последните събития във вашата страна, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи, пишат Туск и Юнкер.

Те посочват, че ще обсъдят и регионални и международни въпроси на фона на турската офанзива в Сирия, която предизвика безпокойство в кръговете на ЕС.

Двамата планират да разговарят с Ердоган и как да "придвижат нашите отношения напред на основата на взаимно уважение и общ интерес", каза говорителят на Туск с оглед на факта, че присъединяването на Турция към ЕС бе спряно след опита за преврат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна