Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект обучава млади служители за енергийни скаути

Млади служители от различни фирми и браншове ще бъдат обучавани като енергийни скаути в рамките на проекта "Young Energy Europe". Инициативата се финансира от федералното министерство на околната среда в Германия и цели да подобри мерките, които компаниите предприемат за опазването на климата. 

Специалисти на възраст до 35 години ще придобият знания в областта на енергийната ефективност и управлението на ресурси. Използвайки уменията на своите служители, фирмите ще могат да ограничат енергопотреблението, както и да открият своите слаби места, посочи Димитър Дуков – изпълнителен директор на Фонд "Енергийна ефективност":

Този проект атакува една ниша, която за момента сякаш изглежда незапълнена. Подготовката на експерти, които могат да направят една предварителна оценка, е много важна, за да могат да се дефинират проекти за енергийна ефективност.

Диана Гълева работи във фирма, която се занимава с енергийни одити. Преди година компанията е участвала в подобен проект, свързан с пестенето на енергия:

Част от обучените от нас агенти впоследствие се оказва, че напускат предприятието, което всъщност обезсмисли нашите усилия.

Споделянето на германската практика е ключов детайл в обучението. Фирмите, които проявяват интерес, могат да се запишат в сайта на Германско-българската индустриално-търговска камара, която е партньор по проекта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна