Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът проф. Вернер Патцелт: Не вярвам, че ще имаме стабилно управление през следващите 4 години

Ангела Меркел и Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия преговорите между представителите на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и на Германската социалдемократическа партия за окончателното споразумение за съставяне на ново правителство продължиха през цялата нощ. По-късно днес се очакват и резултатите от разговорите, но каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще трябва да бъде одобрено на вътрешнопартиен референдум сред членовете на Социалдемократическата партия. 

В интервю за "Хоризонт" политологът проф. Вернер Патцелт коментира, че  ако членовете на Социалдемократическа партия отхвърлят коалиционния договор с консерваторите, ръководството на партията трябва да се оттегли. Пацелт е скептичен, че Германия ще има стабилно правителство:

По отделните глави на коалиционния договор трите партии се споразумяха изключително трудно. Прекалено дълго време не успяха да се обединят около обща програма и направо се дърпат от това да съставят общо правителство. Така че не мисля, че скоро ще имаме нов кабинет. Изобщо не е сигурно, че членовете на Социалдемократическата партия ще приемат договореното коалиционно споразумение. А ако това все пак се случи, не вярвам, че ще имаме стабилно управление през следващите 4 години.

Това правителство ще прилича на двама боксьори на ринга в последните рундове на мача, когато и двамата са на края на силите си и взаимно се подпират. Още по време на сондиращите разговори социалдемократическата партия се пребори за правото на полувремето на следващия мандат да извърши своя проверка на това, до каква степен са изпълнени целите, които си е поставила. Неизговорена остана заплахата, но тя е налице – ако партията е недоволна, ще напусне коалицията. Или с други думи – не можем да изключим разпадане на правителството в средата на мандата, т.е. след две години. А ако все пак продължи работата си, то едва ли ще е под ръководството на канцлера Меркел.

Последните препъникамъни се оказаха две социални теми – здравеопазване и трудово право. Т.е. теми от фундаментално значение за политиката на Социалдемократическата партия. Тя обаче не успя да се наложи при договарянето на миграционната политика, където консерваторите, и особено ХСС от Бавария, на практика прокараха искането си от времето на бежанската криза за лимит върху броя мигранти, които Германия може да приеме, обясни ученият:

Социалдемократите изведоха двете теми на преден план, защото претърпяха съкрушителна загуба при договарянето на миграционната политика за събиране на бежански семейства. Така че тези две теми се превърнаха в смокинов лист за социалдемократите преди решаващото допитване до членската маса. Този смокинов лист обаче по никакъв начин не може да скрие факта, че социалдемократическата партия се провали по най-важната вътрешнополитическа тема за Германия, т.е. миграцията и интеграцията на бежанците. А това е най-силният коз на противниците на нова голяма коалиция в редиците на партията. 

Основният аргумент на противниците е, че в това трето правителство под канцлера Меркел социалдемократите ще продължат да губят облика си, ще спадне доверието в партията, защото, като управляваща партия, те няма да могат да водят истинска социална политика. Християндемократите на канцлера Меркел отново ще си приписват всички успехи на новото правителство, както беше досега. Струва ми се, че тези аргументи имат своите основания.

Междувременно стана ясно, че Конституционният съд проверява допустимостта на обещаното от Мартин Шулц допитване до членската маса на Социалдемократическата партия "за" или "против" нова голяма коалиция. Аргументът на подалите жалба е, че не е нормално 450 хиляди души да решават съдбата на правителството в 80-милионна Германия? Подобна жалба пред Конституционния съд веднъж вече беше  отхвърлена, припомни експертът:

Всяка партия има пълното право да се допита до членската си маса, дали да влезе в дадено управление или не. Само че в случая излиза, че бъдещото управление на Германия е в ръцете на няколкостотин хиляди души. Нека не забравяме, че милионите избиратели са тези, които чрез вота си на парламентарни избори определят изпълнителната власт. До допитванията до партийните членове обикновено се прибягва, когато дадена партия иска да ги използва като инструмент за натиск в преговори. В смисъл: "Трябва да отстъпите още малко, защото иначе не можем да се преборим за подкрепата на нашата членска маса". Междувременно обаче този инструмент се превърна в опасност за ръководството на социалдемократите. Защото ако членовете на партията отхвърлят участието в нова голяма коалиция, тогава ръководството на партията ще трябва да си вземе шапката и да си тръгне.

С други думи членовете на партията гласуват и за бъдещето на Мартин Шулц, обясни Патцелт:

Неговите позиции в партията и без това са силно разклатени. Той не успя по никакъв начин да оправдае надеждите, които хората вложиха в него като опонент на Меркел за канцлерския пост. Помните – в нощта на изборите той обяви, че партията му остава в опозиция. След това се извъртя и каза, че все пак трябва да участва в управлението. След това каза, че при никакви условия няма да бъде министър в кабинет на Меркел. Сега вече иска да бъде външен министър. Този лъкатушещ стил никак не допада на партийните членове.

Политическото бъдеще и на Ангела Меркел е поставено под въпрос, допълни политологът: 

След като Меркел категорично заяви, че няма да управлява с правителство на малцинството, нейната съдба на канцлер зависи от успеха на нова голяма коалиция. Така че тя също е с отслабени позиции при преговорите със социалдемократите. Тя прилича повече на модератор на тези преговори, който балансира между интересите на отделните участници. А това несъмнено не се отразява добре на имиджа й в христиандемократическия съюз. А що се отнася до Европа и твърдението на Меркел, че тя е важна за ролята на Германия като двигател на процесите в ЕС, то това не е съвсем така. За мен този аргумент на канцлера е по-скоро тактика. 

Интервюто на Весела Владкова с проф. Вернер Патцелт можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна