Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания не може да гарантира на местния бизнес как ще приключат преговорите за Брекзит

Британската търговска камара настоява в открито писмо за по-ясни цели на правителството в преговорите с ЕС

Грег Кларк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания не може да каже със сигурност на местния бизнес какви ще са бъдещите ѝ отношения с Европейския съюз след напускането на единния блок преди правителството в Лондон да финализира подхода си към Брекзит, заяви в сряда министърът Грег Кларк, отговарящ за бизнес стратегията. 

Тази част от преговорите за Брекзит предстои да се случи. Не можем да гарантираме крайното решение, докато то не бъде договорено между двете преговарящия страни, посочи Кларк в интервю за Би Би Си.

В същото време той не предостави и подробности относно крайното становище, на което ще се надява Обединеното кралство във водените преговори с европейските партньори, нито сроковете, в които британското правителство ще финализира своя окончателен подход в тези преговори.

Трябва да се има предвид, че бизнесът на Острова продължава да настоява за по-голяма яснота от правителството как ще изглеждат британските търговски и митнически договорености с Европейския съюз след напускането на Блока в края на март 2019-а година.

Агенция Ройтерс отбелязва, че в тази връзка премиерът на страната Тереза Май планира да проведе среща с високопоставени министри от нейния кабинет, за да бъде обсъдена правителствената стратегията за водените преговори.

Това става на фона на призивите на Британската търговска камара (BCC) към правителството да изясни какво точно желае от процеса на Брекзит.

На този етап Великобритания се договори с ЕС по принцип да има преходен период след 31-ви март 2019-а година (когато Брекзит е вече факт), като се очаква това споразумение да бъде окончателно финализиране през следващия месец.

Европейският съюз обаче желае да разполага с възможност да ограничи британския достъп до единния пазар по време на преходния период, като това би представлявало начин да накаже Лондон, ако нарушава договорените правила, сочи документ на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

В тази връзка Британската търговска камара заяви, че докато тя би приветствала един преходен период, продължаващата неяснота относно бъдещите отношения с ЕС би затруднила фирмите относно техните решения по отношение на инвестициите и наемането на работна ръка.

Ясните цели на Обединеното кралство в преговорите са от решаващо значение както за доверието на бизнеса, така и за общественото доверие, посочи BCC в отворено писмо до правителството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна