Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Значително намаляване на търговския дефицит на Франция през декември

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на Франция се сви съществено през декември 2017-а година спрямо месец по-рано, тъй като износът нарасна много по-силно отколкото вноса, показват данни на френските митници.

Дефицитът в международната търговия на втората по сила икономика в еврозоната се понижи до 3,5 млрд. евро спрямо отрицателен търговски баланс през ноември за 5,6 млрд. евро (слаба низходяща ревизия от предходна оценка за дефицит в размер на 5,7 млрд. евра), докато очакванията на финансовите пазари бяха за дефицит от около 4,9 млрд. евро.

Трябва да се има предвид, че Франция се намира в непрекъснат отрицателен търговски баланс от месец май 2004 година насам.

Намаляването на търговския дефицит в края на миналата година се дължи на солиден ръст на френския износ с 5,9% спрямо ноември, когато се понижи с 2,2%, докато вносът се повиши с едва 0,4% след спад с 0,7% през предходния месец.

За цялата 2017-а година търговският дефицит на Франция се разшири до 62,3 млрд. евро спрямо негативен търговски баланс за 48,3 млрд. евро година по-рано.

В същото време Централната банка на Франция оповести данни за състоянието на текущата сметка, която е мерило за международната финансова позиция на френската икономика. Според тези данни дефицитът по текущата сметка се сви рязко през декември до едва 900 млн. евро спрямо дефицит за 3,3 млрд. евро през ноември.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени