Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли предложение на ДПС над 2 милиона души в Турция да получат българско гражданство

Снимка: Ани Петрова, БНР

Над 2 милиона турци, родени в България или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, няма да могат да получат българско гражданство. Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС, което, според вносителите, премахвало дискриминационни текстове.

Според вносителите, повече от 10 години след ратификацията на Европейската конвенция за гражданството, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими. ДПС предложиха синхронизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничаване на кандидатите по признака „национален или етнически произход“. Депутатът от ДПС Хамид Хамид попита:

Какво правим ние, като български народни представители, за тези, които и без това са български граждани, но просто нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрани политици пречат те да си получат документа за българско гражданство.

Илиян Ангелов от "Обединени патриоти" реагира така:

Вие предлагате всички тези по изселнически спогодби да получат българско гражданство, включително и техните потомци, деца и внуци! Всички - стотици хиляди и милиони!!  Като целта е една единствена - Турция да има още по-огромно влияние в България и в българската политика. Е, това няма да го допуснем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени