Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договориха нова широка коалиция в Германия

Меркел пак канцлер, Шулц - външен министър

Социалдемократите вземат още министерствата на финансите и на социалните въпроси

| обновено на 07.02.18 в 14:18
Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер (вляво) и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц след успешния край на предварителните преговори за коалиция през януари.
Снимка: БТА

Малко преди 10 часа тази сутрин консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц най-сетне се договориха за коалиционно правителство, съобщиха германски медии. 

Преговорите им по последните някои теми, по които имаха непреодолими различия, продължиха цяла нощ. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори.В крайна сметка бе постигнат компромис и коалиционният договор е готов.

Постовете в едно бъдещо правителство също вече са разпределени. Засега се знае, че ГСДП на Шулц получава три от най-важните министерства – на финансите, на социалните работи и на външните работи. Това, че ГСДП получава финансовото министерство, е знак и за промяна във финансовата политика не само на Германия, но и на ЕС. Едно от условията на социалдемократите бе да управляват финансите, за да могат да работят по плана на Макрон за нова Европа. 

Дипломат №1 ще бъде лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, твърди „Билд“. Очаква се финансовото министерство да бъде оглавено от кметът на град Хамбург Олаф Шолц от ГСДП.

Според „Зюддойче цайтунг“ Шулц ще подаде оставка като лидер на ГСДП, за да стане външен министър. Лидерът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес била готова да оглави партията и да запази сегашния си пост.

Меркел ще получи четвърти мандат като канцлер, ако коалиционното споразумение бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март. В същото време конституционният съд разглежда тази практика и преценява дали тя е демократична, тъй като за това кой да управлява Германия на изборите през септември думата са си дали и още 60 милиона избиратели.

Християндемократическият съюз на Меркел получава министерствата на икономиката и на отбраната. И.д. министърът на финансите Петер Алтмайер от ХДС ще стане министър на икономиката, а Урсула фон дер Лайен от ХДС ще запази поста си на военен министър, посочва ДПА.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи, което отговаря за имиграцията, бежанците и вътрешната сигурност. То ще бъде оглавено от партийния лидер Хорст Зеехофер, който заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен пред обществеността, но това може да стане и утре сутринта.

Изборите в Германия се състояха през септември миналата година, като бяха спечелени от консерваторите на канцлера Меркел, които предишния мандат бяха в т. нар. "широка коалиция" с ГСДП. Преговорите между християндемократите и социалдемократите започнаха в началото на тази година, след неуспеха на Меркел да сформира т.нар. "коалиция Ямайка" със свободните демократи и зелените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна