Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прогнозира в своя "Зимен доклад" по-висок растеж на европейската икономика през 2018-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж в Европейския съюз и в частност в еврозоната през настоящата година ще бъде по-силен от досегашните очаквания, като експанзията в рамките на единния валутен блок вероятно ще остане една от най-добрите от края на глобалната финансова криза насам. Това посочва Европейската комисия при представяне на своя т.нар. "Зимен доклад".

Европейската комисия очаква БВП на ЕС да нарасне с 2,3% през настоящата година при "есенна прогноза" от миналия ноември за растеж с 2,1 на сто и след икономическа експанзия с 2,4% през 2017-а година (над предходна оценка за повишение с 2,3%). За 2019 година ЕК продължава да очаква известно забавяне на икономическия растеж до 2,0%, но при предходна оценка за растеж с 1,9 на сто.

Комисията повиши и своята оценка за представянето на икономиката на еврозоната през миналата година (до 2,4% от 2,2%), както и прогнозите за растежа на БВП в региона през настоящата година (до 2,3% от 2,1%) и за 2019-а година (до 2,0% от 1,9%).

ЕК отбеляза, че икономическата активност в еврозоната се оказа по-силна от очакваното през втората половина на 2017-а година, като БВП на региона нарасна на тримесечна база с 0,7% през третото и с 0,6% през четвъртото тримесечие. Серията бизнес и потребителски проучвания предполагат, че растежният импулс ще остане силен и в началото на 2018-а година.

Европейската икономика навлезе в 2018-а година в много добро здраве, заяви европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси при представянето на "Зимния доклад" на комисията.

Безработицата и бюджетните дефицити продължават да се понижават, а инвестициите да нарастват по забележителен начин. Икономическият растеж е също така по-балансиран, отколкото преди едно десетилетия, допълни Московиси.

                                                                                                                          "Зимни" икономически прогнози на ЕК

СнимкаОчаква се солидното разкриване на нови работни места да продължава да подхранва растежа на потребителските разходи. В същото време инвестиционните условия ще останат благоприятни, като се очаква засилване както на вътрешното, така и на външното търсене (потребление), докато финансовите условия се очаква да останат разхлабени. Въпреки че условията на пазара на труда се подобряват във всички страни - членки на Съюза, Еврокомисията отбеляза, че нивото на безработица ще продължава да варира значително.

Комисията прогнозира, че натискът върху заплатите и основната инфлация ще се увеличава само постепенно. Временните фактори, свързани с цените на енергията, ще продължават да играят основна роля в развитието на инфлацията, като ЕК прогнозира, че след повишението на хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP) в еврозоната през 2017-а година с 1,5%, хармонизираната инфлация ще запаси това относително слабо темпо на растеж и през 2018-а година преди да се ускори леко до 1,6% през 2019-а година.

Европейската комисия отбеляза, че рисковете по отношение на прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията са до голяма степен балансирани. В същото време благоприятните пазарни очаквания относно цената на финансовите активи изглеждат уязвими, предупреди ЕК.

Продължават да съществуват и рискове, свързани с резултата от преговорите по Брекзит, както и рисковете, свързани с геополитическото напрежение и преминаването към по-вътрешно ориентирани протекционистки политики, предупреди Комисията в своя последен доклад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени