Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Софийската филхармония е дипломатическият оркестър на България

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
Снимка: СФ

На 1 февруари в Брюксел официално беше открито Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - в центъра за изкуства "Бозар" концерт изнесе Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров и солисти оперната прима Соня Йончева и големият наш пианист Людмил Ангелов, с участието на хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева. Програмата беше пъстра и много представителна - с творби от българската и световната съкровищница.

Това представяне в Брюксел, поне според думите на тези, с които имах възможността да говоря на следващия ден, е успяло да убеди много хора, че България наистина е част от Европа и че те имат много какво да научат още за нас - сподели маестро Тодоров в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той каза още, че Софийската филхармония не е била на толкова престижна сцена от 2009 година, когато отново заедно гостуваха в Болшой театър в Москва.


Освен за необходимостта да се представя по-често българска музика, както по световните сцени, така и тук, в България, разговорът с диригента продължи за интересния феномен - цикъла концерти "Музиката на Европа", който представя всеки понеделник в камерната зала "България" със свободен вход музика на всички държави членки на ЕС. Интересът към тази поредица е толкова голям, че всеки път пред залата остават желаещи да присъстват, които не успяват да си намерят места.

Тази седмица също е силна за Софийската филхармония - в четвъртък солист в "Годишните времена в Буенос Айрес" от Астор Пиацола ше бъде световноизвестната цигуларка Сара Чанг. Тя гостува за трети път у нас, за първи път на Националния ни оркестър с диригент Найден Тодоров.

Повече за гостуването на Софийската филхармония в Брюксел, за цикъла "Музиката на Европа" и за програмата на концерта на 8 февруари чуйте в интервюто с маестро Найден Тодоров в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна