Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав подем на международната търговия на Китай през януари

Снимка: Ройтерс

Износът и вносът на Китай нараснаха през януари много по-солидно от очакваното, сигнализирайки за силно началото на новата година както за китайската икономика, така и за глобалното търсене (потребление), показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

Китайският износ се увеличи през януари с 11,1% на годишна база, надвишавайки очакванията на финансовите пазари за повишение с около 10% и след негово увеличение с 10,9% месец по-рано. В същото време вносът регистрира още по-бурен ръст, нараствайки с цели 36,9% след скромно увеличение с 4,5% в края на 2017-а година и осреднена прогноза за повишение с 10,2 на сто.

По-солидното от очакваното увеличение на китайския износ е знак за продължаващ подем на външното потребление и респективно на глобалната икономиката. В същото време шокиращият ръст на вноса в Китай с близо 37% вероятно ще парира част от притесненията след по-слабите декемврийски данни, че втората по сила световна икономика може да се окаже през новата година под негативното влияние на по-слабо вътрешно потребление с оглед на политиките на властите в Пекин за намаляване на евтиното кредитиране и на замърсяването на въздуха посредством ограничаване на вредното за околната среда индустриално производство в страната през зимния период.

Здравият подем на вноса доведе до рязко свиване на търговския излишък на Китай в началото на новата година до едва 20,34 млрд. щатски долара от излишък за цели 54,69 млрд. долара през декември и очаквания за позитивен търговски баланс от около 54,0 млрд. долара.

Въпреки доста силните данни за международната търговия на Китай, мнозина икономисти и анализатори предупреждават, че здравият подем на вноса и износа през януари вероятно е свързан със факта, че през 2017-а година т.нар. "Лунарна Нова година" (Kитайската нова година) се падна в края на януари и началото на февруари, докато през настоящата календарна година официалната едноседмична новогодишна почивка в Китай ще започне от 16-и февруари.

С оглед на този значим сезонен фактор, на данните за китайската международна търговия през първите два месеца на всяка една календарна година трябва да се гледа с голяма доза предпазливост. Така например, голяма част от здравия ръст на китайския внос през януари 2018-а година вероятно се дължи на натрупването на допълнителни складови запаси от предприятията в страната преди официалните празници за "Лунарната Нова година", когато спира почти цялата производствена дейност в страната.

Въпреки това, повишаването на импорта с близо 37% в рамките на месец и поредното солидно нарастване на китайския износ с около 11%, в комбинация с оповестените преди дни поредица силни проучвания за промишлената и активността в сферата на услугите, предполагат, че икономиката на Китай се намира в доста добра форма в началото 2018-а година и дори може да бъде постигнато известно ускоряване на растежа въпреки рестриктивните мерки предприемани от властите в Пекин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна