Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Шаркова: Приемането на стандарта по акушерство и гинекология в този вид ще има сериозни правни и етични последици

Преди дни беше публикуван за обсъждане проектът на нов медицински стандарт по акушерство и гинекология. Мнения за него се събират до 2 март. Той въвежда нови граници на жизнеспособност на новородените, което означава нови критерии за това дали случаят да влезе в графата "аборт" или "раждане". Критериите са плодът да е с тегло минимум 700 грама и да е най-малко в 25-а гестационна седмица. Освен това, бебето трябва да може да диша само. Това означава, че дори едно новородено да се роди с тегло 4 килограма, ако то има проблеми с дишането, ще мине в графата "аборт" и реанимирането му няма да бъде задължително.

Ако бъде приет проектът в този му вид, това ще доведе до сериозни правни и етични последици - предупреди адвокат Мария Шаркова:

Всички новородени, които не отговарят на тези критерии по отношение на тегло и гестационна седмица, не се регистрират като субекти, не получават акт за раждане, ако починат, не им се издава акт за смърт, а се считат за аборт. Притеснителното в проекта е липсата на всякакви регламенти и правила относно това какво правим, когато се родят тези деца – подлежат ли те на реанимация, имат ли право да получат медицинска помощ, макар да не са субекти на правото. Залага се един допълнителен критерий, който е много притеснителен – изисква се те да могат да дишат самостоятелно, без интензивна помощ. Това на практика означава, че новороденото и да тежи 4 кг, ако то поради някаква причина при раждането си не може да диша, ще се квалифицира като аборт. Второ – не сме наясно как следва да се действа при раждане на деца под границите на тази потенциална жизнеспособност. На следващо място – ако им бъде оказвана медицинска помощ и тези новородени оцелеят, наддават и се развиват, в момента няма механизъм в стандарта, според който да се прецени от кой момент това дете, което влиза в графа аборт, вече може да се счита за субект на правото. Това има и важно значение по отношение на здравноосигурителния статус на малкия пациент и на заплащането на болниците, защото НЗОК не заплаща за лечение на аборти.

Предвидените в проекта нови граници на жизнеспособност на плода са неприемливи за едно демократично общество - коментира Петя Банкова от Фондация "Нашите недоносени деца". Според нея е недопустимо да бъде приет стандарт в подобна област, който допуска различни тълкувания:

Фондация "Нашите недоносени деца" не допуска, че има лекар, който би оставил бебе без то да бъде реанимирано, но е необходимо да има ясно разписан стандарт, който да описва конкретни алгоритми на поведение при раждане на такова бебе. Недопустимо е приемането на стандарт, който позволява различни тълкувания и действия в една и съща ситуация.

Според неонатолозите заложените критерии отговарят на възможностите в България. Единствено критерият за самостоятелно дишане е добре да отпадне, посочи доц. Христо Мумджиев - началник на Клиниката по неонатология в болницата в Стара Загора и заместник-председател на Асоциацията по неонатология.

Въпросът не е в пестенето на пари, а за да даде някаква ориентировъчна правна рамка на нашата дейност, без която ние няма да можем да работим. /…/ Решенията и тези стандарти следва да бъдат една добронамерена дискусия между обществени и медицински организации. Без добронамереност от двете страни, при опит за налагане на мнението на едната или другата страна няма да има добър успех.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!