Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Подем в промишленото производство и в търговията на дребно при влошаване на строителството през декември

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за декември 2017-а година отчита известно увеличаване на промишленото производство и на търговията на дребно при свиване на продукцията в сектор "Строителство", което е пореден знак за стабилизация на икономическата експанзия в България през последното тримесечие на миналата година след нарастване на БВП на годишна база с 3,9% през периода юли  - септември.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през декември с 0,7% спрямо ноември, когато нарасна 0,8 на сто.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши за втори пореден месец с 2,0%, отстъпвайки от солидните нива над растеж с над 4% през летните месеци на 2017-а година. Въпреки това промишлеността в нашата страна се подобрява за единадесети пореден месец, след като за последно производството излезе на негативна територия през януари 2017-а година, когато се сви с 1,0 на сто.

През декември увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,5% и в добивната промишленост - с 0,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено слабо намаление с 0,2 на сто.

На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 5,2%, но при спад с 5,25 в добивната промишленост и с 5,1% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" бележи понижение за втори пореден месец, намалявайки през декември с 3,0% спрямо ноември, когато се понижи с 1,6 на сто. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се сви с 3,8%, а при сградното строителство - с 2,3 на сто.

На годишна база строителната продукция бележи понижение през декември с 4,1% след растеж със 7,4% през предишния месец. Това представлява първо влошаване в строителството от началото на предходната година (от януари и февруари 2017-а година, когато строителството се сви съответно с 8,0% и с 0,1%). Трябва обаче да се има предвид сезонният фактор, тъй като през зимните месеци е нормално да има известно отслабване на строителната активност.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през последния месец на 2017 година. През декември оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се повиши с 0,5% спрямо ноември, когато нарасна с 0,6%, докато на годишна база растежът на търговския оборот се ускори до 4,9% от 3,8% месец по-рано.

Днешните смесени данни сигнализират за стабилизация на икономическия растеж през последното тримесечие на изминалата година, след като през периода юли - септември БВП на нашата страна се разшири с 3,9% на годишна база, според окончателни данни на НСИ.

Трябва също така да се има предвид проучване на националната статистика от края на миналия месец, показващо подобрение на стопанската конюнктура в България през януари 2018-а година в резултат на по-благоприятен бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите при стабилизация в строителството и в търговията на дребно спрямо предходния месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна