Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Велева: След телефонна измама възрастните хора се чувстват засрамени и омърсени

Снимка: ОДМВР- Видин

Травмите при възрастните хора, пострадали от телефонни измами, са много тежки. Те се чувстват безкрайно измамени както материално, така и душевно. Това разказа в предаването "Преди всички" психотерапевтът Екатерина Велева, която коментира новия бум на телефонните измами в Троянско и даде съвети за намаляване на риска от измами:

Едно основно качество, за съжаление, по наследство в българина е това, че да си беден, да си ограбен, да си пострадал от насилие - е много срамно. И аз съм сигурна, че тези възрастни хора, особено в отдалечените региони - някак в тях битува това преживяване, че нещо срамно се е случило. Тази, за съжаление, ще употребя тази тежка дума - мръсотия, която им е причинена от някой отвън, е останала и като отпечатък в тях и тези хора най-вероятно се чувстват и омърсени.

Запитана коя е най-адекватната реакция при позвъняване, с което се искат пари, Велева заяви:

Когато чуя някой да ми иска пари, аз веднага затварям телефона. Мисля, че това е най-доброто, защото тези хора, които звънят отсреща, тези хора, които злоупотребяват, те си имат механизъм за зарибяване, бих казала. В момента, в който се чуе: "Някой пострада - вашият син, вашата дъщеря, дайте ни пари по еди каква си акция", най-добре е веднага да се затвори телефона и това е най-бързият и най-лесният път за отреагиране.

Цялото интервю с Екатерина Велева  и репортаж на Пламен Христов чуйте в звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна