Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замазаха в подлез пано на Енчо Пиронков

| обновено на 09.02.18 в 14:48

Забелязваме ли наследството, което са ни завещали видни пловдивски художници?

Този въпрос изниква отново, тъй като се оказва, че керамично пано на Енчо Пиронков, което се намира в подлеза на булевард „България“ пред гимназия „Яворов“ в Пловдив, се оказва замазано с фасаген. Сигнал подаде Иван Тотев, пловдивски художник:
 

Паното не е унищожено, но за пореден път е замазано. Най-вероятно защото преди това е било покрито с графити. То е поставено там преди повече от 30 години и от самото начало е обект на вандалски прояви от страна на стрийт артистите. Сега отново е замазано, а според мен то е на стойност не по-малка от 100 000 лева, заяви Иван Тотев, който се включи в кампанията подета в социалните мрежи с групата „Граждани срещу „графити“ – Пловдив“. Тя беше създадена от Ивайло Михайлов, оперен певец от Държавна опера-Стара Загора.

В никакъв случай не става въпрос за ремонт от страна на Общината. Но трябва да знаете, че подлезите са най-невралгичната точка и там непрекъснато има вандалски прояви. Веднага ще разпоредя проверка. Ако открием нарушителите, ще ги санкционираме и ще им наложим да възстановят паното, заяви Ральо Ралев, районен кмет на „Северен“.

Според Тотев обаче е необходимо да се помисли за демонтирането на керамичното пано и то да бъде поставено на място, което да гарантира, че няма да става обект на вандалски прояви.

Интервютата с Иван Тотев и Ральо Ралев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна