Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,5%, тъй като по-ниската от очакваното инфлация предостави възможност за намаляване на лихвената ставка преди президентските избори в страната през следващия месец.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 7,5% от 7,75%, понижавайки по този начин ключовата си лихвена ставка за седми път от началото на миналата година. За последно РЦБ намали лихвата с 50 базисни пункта до 7,75% на заседанието си през декември 2017-а година.

Банката посочи, че обмисля по-нататъшно намаляване на лихвените равнища през настоящата година, тъй като годишната инфлация в Русия, която през януари се повиши с 2,2%, продължава да бъде "устойчиво ниска" и далеч под целевото ниво от 4 на сто.

Годишната инфлация остава устойчиво ниска, като инфлационните очаквания намаляват постепенно. В същото време отслабнаха и краткосрочните проинфлационни рискове. Поради това балансът между инфлационните и икономическите рискове се измести леко към малко по-големи рискове, свързани с икономическия растеж, се посочва в днешното изявление на Централната банка. РЦБ добави, че има нарастване на несигурността относно ситуацията на глобалните финансови пазари, визирайки трусовете в последно време на фондовите и дълговите пазари в САЩ и по целия свят.

Според РЦБ през настоящата година инфлацията е много по-малко вероятно да надхвърли 4 на сто и в такава среда банката ще продължава да намалява основният лихвен процент и дори може да завърши преходът от умерено затегната към неутрална парична политика през 2018-а година.

По-ниските лихвени ставки са полезни за Русия, тъй като те стимулират икономическия растеж чрез увеличаване на потребителското търсене посредством по-евтино кредитиране. Според агенция Ройтерс, това би могло да се хареса на гласоподавателите преди изборите за нов президент на страната на 18-и март, правейки по-евтини потребителските и ипотечните кредити.

Въпреки че се очаква преизбирането на Владимир Путин, някои анализатори посочват, че по-ниският жизнен стандарт би могъл да накара редица руснаци да не участват в изборите в знак на протест, което да разочарова кремълските власти, стремящи се да осигурят висока избирателна активност.

Следващото редовно заседание на Централната банка на Русия е насрочено за 23-ти март.

Руската рубла бележи известно повишение спрямо долара и еврото, въпреки че мнозинството анализатори и търговци очакваха днешното решение на ЕЦБ, но част от тях залагаха на по-агресивно понижение на лихвите с половин процент.

Щатският долар се понижи с 0,7% към 57,71 рубли, отстъпвайки от сутрешен 7-седмичен връх около 58,11 рубли (най-високо ниво от 22-ри декември 2017-а година). Еврото пък се понижи от триседмичен връх около 71,29 рубли към часово дъно за деня от 70,82 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна