Eмисия новини
от 05.00 часа

Кабинетът отчита положителни резултати от мерките за подобряване на демографската картина у нас

Снимка: БГНЕС

Правителството отчита положителни резултати от мерките за подобряване на демографската картина в страната - увеличава се продължителността на живота, намалява детската смъртност и броят на починалите лица, повишава се жизненият стандарт и качеството на живота. Предстоят дебати в Народното събрание по приетия от правителството отчет на мерките за справяне с демографската криза. 

Правителството отчита, че от началото на годината са увеличени размерите на месечните помощи за отглеждане на деца и е разширен обхвата на семействата с достъп до системата. Обезщетението за отглеждане на дете за втората година вече е 380 лева. С евросредства се насърчават майките на деца до пет години да се върнат на работа, като се осигури детегледач при желание. 
Положителни са и промените на трудовия пазар. Близо 69 на сто от хората между 15 и 64 години са на пазара на труда. Нивото на безработицата от шест на сто е под средноевропейското. Доходите ще нарастват и през тази година. От януари чистият размер на минималната заплата след облагане е 395 лева и значително надхвърля прага на бедност от 321 лева. Гарантираният минимален доход е повишен, което покачва с 15% интеграционните добавки за хората с увреждания и месечните социални помощи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от