Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел защити "болезнените отстъпки", които направи на социалдемократите

Зеехофер, Меркел и Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел защити "болезнените отстъпки", които направи на социалдемократите, за да спечели четвърти канцлерски мандат, предаде Ройтерс. Меркел също така подчерта, че засилващите се критики сред нейните консерватори не са знак, че авторитетът ѝ отслабва.

Запитана дали възнамерява да подготви свой наследник, който да води консерваторите на следващите избори, Ангела Меркел заяви, че иска министерските постове в коалицията със Социалдемократическата партия да бъдат заети от по-младото поколение в предвождания от нея Християндемократически съюз.
Междувременно беше публикувана анкета, според която около две трети от германците не смятат, че социалдемократите са подходящи да участват в национално правителство, предаде ДПА. Допитването на социологическия институт Сивей, изготвено за информационния портал t-online.de, обхваща 5000 души, от които над 67 на сто подкрепят това мнение. Проучването е публикувано две седмици преди очакваното гласуване в Германската социалдемократическа партия за съставяне на нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.
Участниците в друго допитване - на института Емнид за в. "Билд" - гледат със скептицизъм и на планираното предаване на властта в Социалдемократическата партия от Мартин Шулц на председателя на парламентарната група на партията Андреа Налес. Едва 33 на сто от тях смятат, че социалдемократите ще имат по-голям успех при управлението на Налес, докато 52 на сто не очакват да стане така.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна