Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка не бърза да повиши лихвените проценти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка не бърза да повиши лихвените проценти, а самите лихви няма да се върнат на нивата, наблюдавани в миналото, заяви главният икономист на АЦБ Анди Халдан.

Ние следим много внимателно инфлационните развития, като в момента те са над заложените от нас цели. Поради това ние вече повишихме лихвените ставки, заяви Халдан за вестник "Нюкасъл Хроникъл".

Изглежда, че може би ще е необходимо по-нататъшно затягане на лихвената ни политиката през следващия период, посочи той, но в същото време допълни: Ние обаче няма да бързаме. Лихвите няма да се върнат към нивата, които имахме в миналото, но въпреки това, според нас, запазването под контрол на стандарта на живот е най-важното, което можем да направим, за да помогнем на икономиката като цяло и по-специално за тези домакинства, които чувстват финансови проблеми, посочи главният икономист на Английската централна банка.

Изказването на Анди Халдан идва само дни, след като АЦБ проведе своето първо за годината заседание на което сигнализира, че вероятно ще се наложи по-скорошно и малко по-агресивно от очакваното повишаване на британската лихва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени