Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Твърдата бюджетна политика е запазена марка за Социалдемократическата партия на Германия

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Соченият за следващ германски финансов министър, социалдемократът Олаф Шолц, заяви в неделя, че при встъпването му в длъжност той няма да се отклони от традицията на Германия да провежда строга бюджетна политика.

Строгата бюджетна политика, която не включва разходи, водещи до увеличаване на дълга, е "запазена марка на социалдемократите", посочи Олаф Шолц в интервю за германската обществена телевизия ARD.

Г-н Шолц беше предложен от неговата партия да поеме ръководството на Министерство на финансите в следващото коалиционно правителство на Германия, като неговите първи коментари са сякаш знак, че той ще продължи да следва стъпките на бившия финансов министър Волфганг Шойбле, който беше член на консервативната Християндемократическа партия на канцлера Ангела Меркел.

Запитан за европейската политика, Олаф Шолц каза: Не е наша работа да даваме рецепти на другите страни - членки на ЕС. Той обаче допълни, че Европа ще продължава да бъде централна тема в германската политика и ние трябва да сме сигурни, че тя продължава да функционира. Това негово изказване може да бъде изтълкувано като сигнал, че Германия възнамерява да смекчи в известна степен позицията си за строга бюджетна дисциплина по отношение на останалите страни - членки на единния валутен съюз.

Очаква се Олаф Шолц да встъпи в длъжност, само ако членовете на неговата Социалдемократическа партия гласуват в подкрепа на постигнатото неотдавна коалиционно споразумение, което беше сключено с консервативния алианс на канцлера Меркел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна