Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на европейските борси след изминалата силно турболетна седмица за световните пазари на акции

Европейските акции бележат добър отскок в началото на търговията в понеделник, парирайки част от най-големите седмични загуби от две години насам, тъй като инвеститорите приветстват позитивния край на петъчната търговия на Уолстрийт.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,5%, отскачайки от шестмесечното дъно достигнато в петък (най-ниско ниво от август 2017-а година насам), когато индексът приключи със седмичен спад от 5%, отбелязвайки по този начин най-солидна загуба от януари 2016-а година насам и заличавайки само в рамките на седмица близо 1 трлн. долара от пазарната капитализация на европейските компании.

Подкрепа за днешната позитивна търговия на европейските борси оказва петъчният ръст на основните американски фондови индекси и продължаващо тяхно възходящо движение на днешната извън борсова търговия. Индексът DJIA приключи поредната много волатилната търговия в петък с повишение от 1,38%, индексът S&P500 - с 1,49% и технологичният индекс Nadaq Composite - с 1,44%, но въпреки това и трите водещи индекса на Уолстрийт отчетоха най-солидни седмични загуби от началото на 2016-а година насам, губейки над 5% от стойността си.

Американските фондови индекси продължават техния отскок и по време на днешната извън борсова търговия, като фючърсите на DJIA нарастват с 1,18%, на S&P500 - с 1,16% и на Nasdaq 100 - с 1,11%.

Сигналите за стабилизация на фондовия пазар на Уолстрийт се отразява благоприятно и на останалите борси по цял свят, като по-рано днес китайският фондов индекс Shanghai Composite нарасна с 0,76%, а южнокорейският индекс Kospi - с 0,91%.

Германският фондов индекс DAX пък се повишава с близо 2%, френският индекс CAC-40 - с 1,46% и британският FTSE100 - с 1,25%.

Въпреки днешния позитивен старт на европейските борси, общият европейски индекс Stoxx Europe 600 продължава да губи над 5% от стойността си само в рамките на февруари, ограничавайки по този начин своите 12 месечни печалби до едва около 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна