Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харухико Курода вероятно ще бъде номиниран за втори мандат начело на Японската централна банка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското правителство е взело решение да номинира Харухико Курода за втори мандат като управител на централната банка на страната, след като през април изтече неговия текущ мандат, съобщи през уикенда Ройтерс, цитирайки информация на японската агенция Киодо. Това се възприема като знак, че ще остане в ход настоящата прекалено разхлабена парична и лихвена политика, провеждана от Японската централна банка.

Преизбирането на Курода би увеличило шансовете, че ЯЦБ ще продължава и занапред да се придържа към политиката си на почти нулеви реални лихвени нива, което от своя страна би довело до известно отслабване на инвеститорските притеснения в последно време, че някои от водещите централни банки могат да започнат да се отказват по-рано от очакваното от стимулиращите парични политики, въведени преди години в отговор на последната глобална финансова и икономическа криза.

Номинацията на новия стар президент на ЯЦБ трябва да бъде одобрена от двете камари на парламента на страната, което е почти сигурно, тъй като управляващата коалиция на японския премиер Шинзо Абе има достатъчно големи мнозинства както в Горната, така и в Долната камара на т.нар. Diet.

Всичко това би било добър знак, посочи пред Ройтерс Стефан Герлах - главен икономист в швейцарската банка EFG и бивш подуправител на Ирландска централна банка. Това означава, че ще има приемственост в провежданата от централната банка политиката и е очевидно добре преизбирането на човек, който се ползва с достатъчно голямо уважение и респект от страна на правителството, допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!