Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия е на официално посещение в Хърватия

Александър Вучич и Колинда Грабар-Китарович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на историческо официално посещение в Хърватия по покана на колегата си Колинда Грабар-Китарович. В атмосферата на протести в центъра на Загреб на ветерани и близки на загинали от войната през 90-те години хърватският държавен глава констатира:

Отношенията между Сърбия и Хърватия продължават да са обременени от историята, но днес не се докоснахме до нея и не разговаряхме за нея. Тази история още ни пречи да наречем отношенията ни приятелски - заяви Колинда Грабар-Китарович.

А Александър Вучич отвърна:

Мисля, че Сърбия и Хърватия ще трябва, независимо дали го желаят всички политици в двете страни или не, да имат много по-добри отношения в бъдеще. Просто ще стигнем до днешното положение на Норвегия и Швеция, което до 1905 година за тях е било непълно немислимо. Ще трябва да гледаме в бъдещето с други очи.

Вучич изрази надежда Хърватия да не пречи на Сърбия по пътя ѝ към членството в Европейския съюз. а Грабар-Китарович го увери, че Загреб даже напротив - е готов да окаже необходимата политическа и техническа помощ на Белград.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна