Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златибор - най-посещаваният курорт на Сърбия

Златибор
Снимка: Мила Младенова
35-ото издание на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо", най-големият туристически форум в България, събира участници и представители на туристическия бизнес от цял свят в Интер Експо Център от 14 до 16 февруари. За първи път изложението има страна - партньор и това е Сърбия. Западната ни съседка отчита нарасналия интерес от страна на българските туристи и затова засилва представянето на различни свои туристически продукти. През миналата година пътуванията на български граждани до Сърбия са нараснали с над 14 на сто, като техният брой е близо 463 хиляди туристи. До момента българските туристи проявяват интерес главно към кратките градски почивки - пътувания в покрайнините, но опознават и вътрешността на страната и курортите с минерална вода. Пътуванията до Белград са свързани с посещения на спортни, културни прояви и концерти. Обикновено продължителността на престоя на сънародниците ни е 2-3 дни, а привлекателни са достъпните цени, близката култура и бит.

Най-посещаваният курорт на Сърбия е Златибор. Той се представя на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" с желанието да заинтригува българската публика с богатите си възможности за туризъм. Йелица Тошич от туристическата организация на курорта:

Има две понятия за Златибор, между които трябва да се прави разлика. Златибор планина, като географско понятие е част от Динарските планини и Златибор като туристически център. Курортът се намира в югозападната част на Сърбия близо до границата с Босна и Херцеговина и Черна гора. Разстоянието от Белград е 230 километра, а от София по-малко от 500 километра. Има няколко версии за името на курорта, като най-разпространената се свързва с жълто златните иглички на местните борове,
разказва Тошич.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мила Младенова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени