Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорета Местер: Фед трябва да продължи да повишава лихвите с темпо, аналогично на това през 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местер заяви във вторник, че централната банка на САЩ трябва да продължи политиката на постепенно увеличаване на лихвените ставки през тази година, като добави, че неотдавнашната вълна на нестабилност на финансовите пазари няма да доведе до влошаване на солидна икономическа перспектива.

Ако икономическите условия се развият според очакванията, ние ще трябва да продължим по-нататъшното увеличение на лихвените проценти през тази и следващата година с подобно темпо на това от миналата година, посочи г-жа Местер в своя реч на събитие в Охайо, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Този постепенен подход е най-добрата стратегия за поддържане на икономическата експанзия и за балансиране на рисковете по отношение на целите в нашия двоен мандат (за пълна трудова заетост и ценова стабилност), посочи членът на Федералния резерв.

Трябва да се има предвид, че Лорета Местер е с право на глас във Федералната комисия по операциите на открития пазар (FOMC) през тази година. През 2017-а година Фед повиши на три пъти федералната фондова лихва до диапазон между 1,25% и 1,50%, като централните банкери залагат на ново трикратно увеличение на лихвените ставки и през 2018-а година. Президентът на Фед на Кливланд отбеляза, че споделя тази перспектива, но може дори да подкрепи едни малко по-агресивен курс на увеличение на лихвите.

В днешната си рече обаче Местер не коментира времето на следващото вдигане на лихвените ставки, докато участниците на финансовите пазари предполагат, че Фед ще качи лихвените ставки на редовното заседание през месец март.

Членът на Фед отбеляза, че неотдавнашните трусове на капиталовите пазари не са повлияли върху икономическите перспективи. Търговията е сравнително дисциплинирана, финансовите пазари остават като цяло ликвидни и не се наблюдава сериозно изтегляне на средства, посочи Местер. Докато едно по-дълбоко и по-продължително понижение на пазарите на акции би могло да влоши доверието и да доведе до ограничаване на разходите и на поемането на финансов риск, движенията, които видяхме неотдавна са далеч от подобен сценарий, смята президентът на Фед на Кливланд и в тази връзка заключи: Очаквам, че икономиката ще премине през този епизод на турбулентност на пазара и не бих променила очакванията си по отношение на икономическите перспективи.

Според нея икономиката на САЩ е "здрава" и 2018-а година изглежда ще бъде "добра" с икономически растеж от около 2,5 на сто. Паричната политика и финансовите условия са "адаптивни" и промените в данъчната политика също биха имали положителен ефект върху растежа през тази и следващата година, смята Местер.

Относно увеличаването на заетост, Лорета Местер заяви, че пазарът на труда е силен и аз очаквам ще се продължи да се засилва, като нивото на безработица, която към момента е в 4,1%, ще се понижи през настоящата година под прага от 4%. Тя също така изрази оптимизъм, че инфлацията ще продължи да се покачва и очаква постепенно да достигне целевото ниво от 2 на сто в рамките на следващите една до две години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени