Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев до месец ще назначи нов началник на НСО

Радев обсъди с арменския премиер възможностите за сътрудничество между България и Армения

| обновено на 13.02.18 в 18:44
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че до месец ще назначи нов началник на Националната служба за охрана, но не потвърди информацията, че това ще бъде ген. майор Данчо Дяков, който в момента е съветник по военна сигурност на държавния глава:

Бъдете сигурни, че аз ще спазя закона и в този едномесечен срок ще има нов началник на НСО. Той трябва да отговаря на високите изисквания за професионализъм и лидерски качества.

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Армения, обсъди с арменския премиер Карен Карапетян възможностите за сътрудничество между България и Армения в областите транспорт, енергетика, информационни технологии, земеделие и производство на храни. В работната среща участваха и представители на българския бизнес. Армения предлага изгодни условия за инвестиции и търговия, подчерта Радев.

Тя вече има свободна икономическа зона с Иран. Знаете, че е член на Евразийския икономически съюз и може да бъде врата за българския бизнес, за отваряне на достъпа към едни доста по-широки пазари, пазари, които ние изгубихме и трябва да мислим как по-бързо да се върнем на тях.

Очаква се през юли в Бургас да бъде организиран икономически форум, който да задълбочи бизнес контактите между България и Армения.

В края на визитата си президентът посети храма "Свети Ечмиадзин", място за поклонение на арменските християни от цял свят и разговаря с арменския патриарх Карекин Втори.

Ние имаме сходна историческа съдба. Църквата е изиграла огромна роля в историята и на България, и на Армения. Запазване на нашата национална идентичност, духовност, вяра, писменост. Отправи най-добри пожелания към българския народ, към българската църква, и лични пожелания към нашия патриарх Неофит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени