Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер може да бъде обвинен в корупция

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години разследване, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Решението за официално повдигане на обвинение сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит. Според министъра на правосъдието Аелет Шакед обаче дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на вестник "Йедиот ахронот", за да бъде положително отразяван.

Откакто поех поста премиер бяха положени големи усилия за отварянето на повече от 15 проверки и разследвания срещу мен, с цел да бъда свален от властта. Всичко започна с експлозивни заглавия и предавания на живо. Някои бяха с гръмогласни полицейски препоръки, точно като тази вечер. Всички тези опити, без изключение, ще приключат без нищо, заяви премиерът Нетаняху.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!