Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирил Рамафоза става нов президент на Република Южна Африка

Сирил Рамафоза, който е вицепрезидент от 2014 г., е номиниран от управляващата партия АНК за нов държавен глава.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Република Южна Африка ще избере за нов президент по-късно днес Сирил Рамафоза, след като Джейкъб Зума обяви в сряда, че подава оставка от поста, съобщи АФП, позовавайки се на съобщение от управляващата партия.

Председателят на парламента Балека Мтебе заяви, че е получила писмото с оставката на Зума. Очаква се заседанието да започне около 14 часа, като на него Рамафоза ще положи клетва след гласуването на номинацията му, предложена от Африканския национален конгрес (АНК), който има голямо мнозинство в парламента.

Джейкъб Зума (75 г.) обяви оставката си в сряда в тв обръщение, след като АНК най-накрая му обърна гръб след 9-годишно управление, белязано от корупционни скандали, забавяне на икономиката и спад в политическата подкрепа.

В 30-минутно прощално обръщение към нацията той все пак отбеляза, че не е съгласен с решението на партията, но му се подчинява, тъй като е дисциплиниран неин член от 1959 г..

От 2014 г. Зума води борба за власт с вицепрезидента Сирил Рамафоза (65 г.) - богат бивш бизнесмен, който през декември оглави АНК. Той изгуби контрола над партията тогава, след като не успя да наложи за неин председател съпругата си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна