Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Перущица протестираха заради драстичното увеличение на такса смет

Снимка: БГНЕС

Жители на Перущица протестираха заради драстичното увеличение на такса смет с 86 %. Според недоволните поскъпването е необосновано, защото комуналната услуга е много лоша.

Увеличението става факт при гласуването в края на миналата година на общинския бюджет. Според администрацията то е било неизбежно, защото такса смет не е променяна от 3 години, а разходите са нараснали. Освен това много жители на града са отказали да ползват комуналната услуга. Не на последно място са и неразплатени задължения за сметосъбиране в размер на 48 000 лв. от минали години.

За всичко това повечето от перущенци нямаха информация и научиха преди няколко дни, казва един от протестиращите Георги Панов.

Имали някакви задължения общината, които трябвало да покриват. Ако бяха направили една разяснителна кампания пред хората, биха ги разбрали, въпреки че немалък процент са безработните, бедните, отделно има хора самотни, но качеството на услугата е отвратително. В един момент градът е потънал в боклуци. В момента една жена на граждански договор чисти площада.

Събралите се днес в центъра на града заявиха, че протестите с настояване общината да коригира политиката си в сектора ще продължат. Много от тях се включиха и в подписка, която ще бъде внесена в администрацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна