Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гьоков: БСП е зад гърба на проф. Камен Плочев

Д-р Димитър Петров: И проф. Камен Плочев, и Жени Начева трябва да си подадат оставките от НЗОК

Тома Биков: НЗОК не се нуждае от гениален лекар, а от гениален мениджър

Снимка: Архив

БСП е зад гърба на проф. Камен Плочев, каза в интервю за предаването „Неделя 150“ Георги Гьоков - депутат от „БСП за България“ и член на Здравната парламентарна комисия.

Далеч съм от мисълта да защитавам проф. Плочев. Той може би е изградено име в България, в медицинските среди. Въпросът е в това, че здравеопазването в България е в критично положение и това го заявихме още при приемането на бюджета на НЗОК. Проф. Плочев и това, което той направи, е в потвърждение на нашите тези, че здравеопазването е недофинансирано, че задлъжнялостта е голяма – цифрата е около 300 млн. Директорът на НЗОК се назначава от Народното събрание и в момента Камен Плочев е директор.

Проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик да си подаде оставката доброволно, обяви Гьоков.

В публичното пространство излезе, че чрез посредник министърът го е заплашил да подаде оставка, пряка заплаха получава. По памет е казано „Предайте на професора незабавно и доброволно да подаде оставка, за да се разделим с добро, защото в противен случай има и други мерки и ще включим цялата държавна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор. Това показва стила на управление. Много намирисва на мутренските времена.

Според Гьоков има опит за овладяване на НЗОК: Това, което се казва, че държавата дава пари в Касата. Държавата дава пари в Касата, защото си плаща осигуровките на държавните служители. Спомняте ли си преди 5-6 години, как един министър на финансите отмъкна от Касата близо 2 млрд.лева. Отново се поставят финансите на преден план вместо пациента. Управителят на НЗОК трябва да е независим от политиците.

Бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров обясни, че според закона при оставка или освобождаване на управителя на Касата до избиране на нов длъжността трябва да се заеме от подуправителя, но такъв в момента няма: Това е част от хаоса в Касата.

Министърът няма функции да иска оставката на управителя на НЗОК, подчерта Петров и добави: В момента освен варианта сам да си я подаде, аз друг не виждам.

Аз самият посъветвах проф. Плочев да се махне от Касата по най-бързия начин. Това е в негов интерес и в интерес на НЗОК. Това беше изключително неподходяща кандидатура, предложена от министър Петров. Аз не говоря за инфекциониста и човека проф. Плочев, но той няма никакви управленски знания по отношение на здравното осигуряване и вариантът да бъде подведен, вариантът да не види някои неща, както е станало, да подпише неща, той първоначално не искаше да подписва нищо, е много голям. Вторият аспект на проблема се състои в начина, по който се управлява Касата косвено от министерството, от зам.-министър Начева. Тя е председател на Надзорния съвет. Тя реално е окупирала оперативното управление на Касата, разпорежда се с персонала, принуждава ги да вършат незаконни неща, което косвено очевидно дразни самия персонал, предполагам и проф. Плочев.

Според д-р Петров е "пълна глупост" направеното от проф. Плочев – да напише писмо и да не спази процедурата, по която се прави актуализация на бюджета. Той обяви обаче, че още октомври е трябвало да се заложат около 120 млн. лв. повече в това перо в бюджета. Бившият подуправител на Здравната каса съобщи още, че Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка и в Лекарския съюз, и в НЗОК заради неправомерно подписани документи: 

На 1 юли миналата година е било ясно, че до края на 2018 г. трябва да платим около 203 млн. лв. въпреки това обаче в бюджета са заложени около 80-90 млн. за тези плащания. Това създава в момента проблем. Въпросът е, че бюджетите на Касата от години насам е публичен факт, че ги прави зам.-министър Жени Начева. Постоянно са залагани по-ниски числа за това перо и те са натрупани по този начин. Има информация, че някои каси са наели адвокатски кантори, които да предявят искове към НЗОК. До момента няма проблем с лечението на гражданите, но това ако тръгне – няма да се учудя, ако просто болниците спрат да приемат наши граждани – ще искат да се плаща лечението и след това нашата Каса да връща парите на хората. Това е проблемът и според мен пряка отговорност нови сегашната председателка на Надзорния съвет. Твърдя, че тя е предизвикала серия от закононарушения в НЗОК. Как, по какъв начин и по каква причина са сменени за 3 дни бюджетите на болниците за първото тримесечие. Няма стенографски протокол от това заседание. Второ - с едно съвместно указание е подписано, променени са параметрите на НРД за първите 3 месеца на следващата година. Не може със съвместно указание с Лекарския съюз да се променят такива параметри. То е подписано от председателя на Надзорния съвет, а указанията по смисъла на Рамковия договор трябва да се подписват от директора на Касата. Проф. Плочев очевидно е отказал да подпише такова нещо, затова го е подписала Жени Начева, а тя няма никакви права за това. За това е сезирана Върховна административна прокуратура и в момента тече проверка и в Лекарския съюз, и в Касата. Основният проблем е това, че НЗОК се третира като производно на министерството. /.../ При създадената ситуация, не могат да продължат да работят заедно проф. Плочев и председателката на Надзорния съвет Жени Начева. Според мен трябва да се махнат и двамата. Това трябва да е и поука по какъв начин се назначава управител на НЗОК. Продължавам да твърдя, че това трябва да е устойчива фигура, която не зависи от здравния министър. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че въпросът за здравеопазването не е толкова медицински, колкото икономически и политически. Според него проблемите са изцяло свързани с мениджмънта на НЗОК: Не мисля, че Касата се нуждае от гениален лекар, а от гениален мениджър, за да може да функционира добре. Факт е, че парите за здравеопазване и парите за НЗОК нарастват всяка година, а проблемите – една част се решават, но, за съжаление, една част от проблемите остават. На българското здравеопазване е необходим икономически модел, който да гарантира, че българите ще получават качествено здравеопазване. В този смисъл мисля, че г-н Кирил Ананиев има потенциала да предложи такъв модел, понеже много дълги години се занимава с такъв тип модели в цялата държава. Той е безспорен финансист и бюджетар, от какъвто българското здравеопазване безспорно има нужда. 

Биков посочи още, че един от основните проблем е източването на парите от НЗОК. Според него трябва да се балансира между максимално широк достъп и максимално качествено здравеопазване.

Мненията на Георги Гьоков, д-р Димитър Петров и Тома Биков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени