Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ спря всички плащания на латвийския кредитор ABLV Bank след обвинения в корупция и пране на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Европейската централна банка спря всички плащания на латвийския кредитор ABLV Bank, тъй като ликвидната му позиция се влоши след обвинения от властите в САЩ за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, заяви ЕЦБ, цитирана от агенция Ройтерс.

Това означава, че временно и до по-нататъшно уведомление е наложена забрана за всички плащания от ABLV Bank по отношение на нейните финансовите пасиви, тъй като през последните дни се наблюдава рязко влошаване на финансовото състояние на банката, посочи ЕЦБ.

През миналата седмица Министерството на финансите на САЩ поиска налагане на санкции срещу латвийската банка, като я обвини, че е позволявала на нейни клиенти да извършват бизнес със Северна Корея в нарушение на санкциите на ООН, наложени във връзка с програмата за ядрените оръжия на азиатска държава.

Незаконната финансова дейност в банката включва сделки, свързани с юридически лица, определени от САЩ и ООН като ангажирани със снабдяването или износът на балистични ракети от Северна Корея, заяви  Мрежата за противодействие на финансовите престъпления (FinCEN) към американското министерство на финансите.

ABLV институционализира прането на пари като съществена част от бизнес практиките на банката, посочи FinCEN, добавяйки, че изпълнителните ръководили и мениджмънта на на банката са използвали даването на подкупи, за да повлияят на латвийски държавни служители.

Банката ABLV не коментира обвиненията на САЩ, като само посочи, че е поискала финансиране от Латвийската централна банка, за да стабилизира финансите си и за да разполага с достатъчно обезпечение. През миналата седмица банката обаче заяви, че обвиненията от САЩ се базират на неоснователна и подвеждаща информация.

За да се стабилизира финансовата си ситуацията, търговската банка ABLV реши да ипотекира част от ценните си книжа в замяна на искане на заем за 480 милиона евро от Централната банка на Латвия, каза говорителят на ABLV Bank, Артурс Еглитис пред латвийската информационна агенция LETA.

Агенция Ройтерс напомня, че ABLV Bank е третият по големина кредитор в Латвия и поради това попада под надзора на Европейската централна банка. Това е първият път, когато ЕЦБ използва своята власт да наложи мораториум на плащанията, след като през 2014-а година централната банка пое отговорността за банковия надзор в еврозоната.

Скандалът с ABLV Bank беше предшестван през уикенда от арестуването на управителят на Латвийската централна банка Илмар Римшевич по обвинения, че той е участвал в корупционна схема. Според източници на агенция Франс прес, запознати с въпроса обаче, няма връзка между предприетите действия срещу ABLV и арестуването на Римшевич.

Всичко тези скандали накараха президентът на Латвия Раймондс Вейонис и премиерът на страната Марис Кучинскис да свикат в понеделник Националния съвет за сигурност, който да обсъди ситуацията в банковия сектор.

Трябва да се има предвид, че Илмар Римшевич е начело на Латвийската централна банка от 2001-а година насам, като от януари 2014-а година той е и участник в 25-членния съвет на ЕЦБ, след като Латвия стана официален член на еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени