Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис де Гиндос изглежда сигурен вицепрезидент на ЕЦБ, след като Ирландия оттегли кандидатурата на Филип Лейн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският икономически министър Луис де Гиндос вероятно ще бъде следващият вицепрезидент на ЕЦБ след края на мандата на Витор Констанцио на 31-ви май. Това вече изглежда сигурно, след като ирландският финансов министър Паскал Донохо обяви в понеделник, че той е оттеглил кандидатурата за същия пост на управителя на Централната банка на Ирландия Филип Лейн.

На влизане на днешната неофициална среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), Паскал Донохо каза пред репортери, че е било взето решение за оттегляне на кандидатурата на Филип Лейн, за да има само един единствен кандидат, избран с пълен консенсус, в лицето на испанският икономически министър Луис де Гиндос за поста на вицепрезидент на Европейската централна банка.

Преди няколко седмици номинирах Филип Лейн за заместник-председател на ЕЦБ. Днес обаче обявявам, че няма да внеса неговата кандидатура за гласуване от Еврогрупата тази вчера. Ние вярваме, че имайки предвид колко важна е ролята на вицепрезидента на ЕЦБ, решението трябва да взето въз основа на консенсус, посочи Донохо, цитиран от агенция Ройтерс.

Ирландският финансов министър обаче допълни: Вярвам, че професор Филип Лейн е изключително квалифициран кандидат, който би бил идеален участник в Изпълнителния съвет на ЕЦБ. По този начин той сякаш потвърди информациите за сделка, при която Филип Лейн вероятно ще наследи Петер Прает на поста главен икономист на ЕЦБ след края на неговия мандат през пролетта на 2019-а година.

Междувременно действащият финансов министър на Германия Петер Алтмайер посочи официално, че неговата страна застава зад кандидатурата на Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ след освобождаването на поста от Витор Констанция в края на месец май.

Би било чудесно, ако Еврогрупата се съгласи с този избор още днес или на следващото заседание, посочи Алтмайер, който е близък съюзник на канцлера Ангела Меркел, преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

По-рано днес агенция Ройтерс отбелязва, че изборът на южняк като Луис де Гиндос за вицепрезидент увеличава шансовете, че един северняк като управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман може да бъде избран за заместник на Марио Драги начело на ЕЦБ през 2019-а година.

Изглежда, че ще стане така, но това все пак прилича на шахматна игра и все още не знаем всички играчи. Филип Лейн би бил добре позициониран като главен икономист на ЕЦБ, но евентуалното избиране на Йенс Вайдман начело на Европейската централна банка ще зависи до голяма степен от разпределението и на другите важни постове в ЕС през 2019-а година, посочи пред агенцията неназован официален източник от еврозоната.

"Другите важни постове" включват ръководителят на Европейската комисия, председателят на Европейския съюз и шефът на Европейския парламент, като всички те ще бъдат заменени през следващата година.

Според висши представители на еврозоната, Йенс Вайдман може да заеме водещата позиция в ЕЦБ, ако например французин стане ръководител на Европейската комисия - някой като настоящия главния преговарящ на ЕС за Брекзит, Мишел Барние, или като шефа на МВФ Кристин Лагард.

Ройтерс отбелязва, че избирането на управителят на Бундесбанк за председател на ЕЦБ може да се окаже трудна задача, въпреки че Вайдман е смятан за първокласен централен банкер, тъй като той притеснява част от европейските длъжностни лица с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ, която допринесе за настоящото възобновяването на икономическия растеж в еврозоната.

Йенс Вайдман също така смути преди време някои от европейските политически среди, въвличайки се в публична размяна на реплики с бившият италиански премиер Матео Ренци, критикувайки го за мерките на властите в Рим за намаляване на огромния дълг на Италия.

След като се присъедини към губещото малцинство при взимането на най-съществените решения на Европейската централна банка за стимулиране на икономиката на еврозоната, шефът на Бундесбанк също така може да изпита сериозни проблеми в опитите да обедини Управителния съвет на ЕЦБ, който рядко прибягва до директно гласуване и по-скоро се стреми към възможно най-широк консенсус по отношение на провежданата политика, напомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна