Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Могерини: Европейският фонд за отбрана и ПЕСКО дават достатъчно инструменти за обща европейска отбрана

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Обща политика за сигурност и отбрана" - тази тема беше обсъдена от европейските представители тази седмица в София. Подчертани са ангажиментите за сътрудничество. Европа трябва да развива своите способности - това беше подчертано в рамките на интерпарламентарната конференция, посветена на темата.

Според върховния представител на сигурността и отбраната Федерика Могерини Европейският фонд за отбрана и подписаната миналата година инициатива за военно сътрудничество ПЕСКО дават достатъчно инструменти за обща европейска отбрана:

През последните 5-6 месеца са постигнати невероятни резултати. 25 държави - членки от декември са започнали ПЕСКО в областта на отбраната. Приехме и първите 17 проекта. Това означава засилено сътрудничество между нашите военни сили и по-ефективно разходване на военните ни бюджети. Не се стремим да милитаризираме ЕС, нито неговия бюджет, но има неща, в които ЕС може да помогне в поемането на отговорност за нашата колективна сигурност.

Продължава работата по Европейския фонд за отбрана и приемането на регламента за Европейската програма за развитие на отбранителната индустрия, който ще създаде възможност за всички държави - членки да участват в различни проекти, но по време на дебатите български представители подчертаха, че трябва да бъдат създадени стимули за участие на малки и средни предприятия.

Трябва да изкараме луксозната кола от гаража, образно се изразиха и дискутиращите по отношение на батальонните бойни групи, които ЕС има от години. Общата отбранителна политика обаче не може без НАТО, каза и военният министър Красимир Каракачанов:

Идеята за изграждане на общоевропейска отбрана - ние трябва да я разглеждаме като нещо отделно от възможностите и усилията, които НАТО създава.

Допирна точка с НАТО е един от 17-те проекта, в които България участва по новата инициатива ПЕСКО, за военна мобилност. Тя беше тествана по време на учение през лятото на 2017 година, когато американски военни трябваше да се придвижват между Румъния, България и Унгария.

Въпросите за ЕС са повече политически, за това в заключителните документи от срещите в София от последните дни се подчертава нуждата от активизиране на разговорите, особено със страните от Западните Балкани, чието присъединяване към ЕС предстои, както и със страните от Черноморския регион, на които се гледа като мост към богатия на ресурси изток.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.