Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чудовището“ на Юнкер получава висш пост в Еврокомисията

Мартин Зелмайер
Снимка: Европейска комисия

Влиятелният шеф на канцеларията на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер, става генерален секретар на ЕК, съобщи агенция Франс прес.

Това означава, че германецът, който прочувствено бе наречен от Юнкер „чудовище“, а британската преса враждебно определя като „Брюкселския Распутин“, може да остане в Еврокомисията и след изтичане на мандата на началника му през 2019 г.

Зелмайер ще замени холандеца Александер Италианер, който от 2015 г. заема поста генерален секретар на ЕК - най-висшия чиновнически пост в институцията, съобщи Юнкер. Той уточни, че още при назначаването на Италианер бил предупреден за желанието му да напусне от 1 март тази година. 

Нов шеф на кабинета на председателя на ЕК Юнкер ще стане испанката Клара Мартинес Аверола - първата жена на този пост.

Юнкер добави, че следващият ръководител на ЕК ще разполага "с океан от възможности" да прецени кой да бъде генерален секретар след изборите за Европейски парламент догодина.

Юристът Зелмайер (47 г.) е известен като пазител на Юнкер и с влияние върху него, но бе забъркан в скандали с изтичане на информация за преговорите по Брекзит.

Въпреки репутацията си на играч зад кулисите и "сив кардинал" Зелмайер често пъти е бил прям в социални медии, когато брани Юнкер. Той първи съобщи за сделката му с британския премиер Тереза Мей по първата фаза в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. В туитър той пусна снимка на бял дим  - символ за избора на нов папа и знак, че има пробив.

През октомври той публично отрече да е източникът на германски вестник, който написа, че Мей молила Юнкер за помощ за разблокиране на преговорите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна