Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген.-майор Данчо Дяков получи зелена светлина от правителството за нов шеф на НСО

Ген.-майор Данчо Дяков в момента е съветник на президента Румен Радев по военната сигурност.
Снимка: БГНЕС

Правителството даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да оглави Националната служба за охрана (НСО), съобщи правителствената пресслужба.

Към момента той е съветник на президента Румен Радев по военната сигурност.

Във връзка с подаден от ген.-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента Радев да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.

Началническият пост в НСО се освободи по-рано този месец след оттеглянето на ген.-лейтенант Ангел Антонов от поста, като президентът назначи за временно изпълняващ длъжността полковник Росен Тодоров. Ген. Антонов подаде оставка в края на януари, като според източници на „Хоризонт“ се очаква да бъде назначен за генерален консул в Санкт Петербург. 

За да стане ген.-майор Дянков началник на НСО е необходим указ на президента.

Ген. Дяков е роден на 9 февруари 1965 г. в с. Скобелево, област Хасково.

Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в гр. Симеоновград.

През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“, където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24.10.2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“.

През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна