Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени Начева опроверга твърденията, че е променяла решения на НЗОК и цифри по бюджетите на болници

Темата със задълженията на НЗОК към чуждите фондове ще бъде обсъдена на следващото заседание на Надзорния съвет

| обновено на 21.02.18 в 18:54
Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева опроверга твърденията на проф. Камен Плочев, че е променяла решения на Касата и цифри по бюджетите на болници. 
Всички цифри, числа, независимо къде и как са обсъждани, се приемат окончателно от Надзорния съвет на Касата по съответните условия, ред и правила. Аз не съм политик. Аз съм експерт. Работя с всеки управител на Касата, докато съм член на Надзорния съвет.
Това каза Жени Начева по повод поисканата от здравния министър Кирил Ананиев оставка на управителя на Здравната каса Камен Плочев.


Темата със задълженията на НЗОК към чуждите фондове ще бъде обсъдена  на следващото заседание на Надзорния съвет на здравната каса, каза председателят на надзора Жени Начева при изслушването на управителя на Касата проф. Камен Плочев пред парламентарната здравна комисия. Проф. Плочев заяви, че единствената причина да уведоми с писмо Народното събрание за растящите неразплатени суми към чуждите фондове е това, че вече има сигнали за отказ за лечение на българи в чужбина и за тази година има 332 такива отказа. 

Към 31 януари задълженията към чуждите фондове са 271 милиона лева и 200 хиляди. За 2016 година сумите са били 133 милиона, а за 2017 година касата е трябвало да плати на чуждите фондове малко над 73 милиона лева, каза пред Парламентарната здравна комисия управителят на Здравната каса професор Камен Плочев.
Зачестяват писмата от държавите, в които се изразява безпокойство относно неспазването от страна на България на 18-месечните срокове за плащане на исковете и се настоява за определяне на планово заплащане, в които да се покаже как в следващите години забавянето на плащането ще бъде преодоляно.

Председателят на Парламентарната група по здравеопазване доктор Даниела Дариткова посочи, че този дебат е изключително вреден за българските пациенти. 
Политическата заигравка със страховете на хората в сферата на здравеопазването няма да доведе до стабилност на системата и непознаването на процедурите не е извинение за липсата на съгласуваност и последователност в действията.

В заключение при приключване на дебатите в Парламентарната здравна комисия от своя страна председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни, че проблем с европейските плащания към февруари месец 2018 година няма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна