Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл отрича руска намеса в убийства на цивилни в Източна Гута

Хора изнасят тяло от руини в град Хамурия в Източна Гута, недалеч от Дамаск.
Снимка: Ройтерс

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече обвиненията, че руски сили имат нещо общо с убийството на цивилни в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, където загиналите от началото на седмицата днес станаха над 250, предаде агенция Франс прес.

„Това са безпочвени обвинения. Неразбираемо на какво се основават. Никакви конкретни данни не се представят… Не сме съгласни с тях“, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Песков реагира на обвинения от САЩ, че Русия е отговорна за тези атаки.

Базираният във Великобритания сирийски Център за наблюдение на човешките права заяви, че болница в Арбин била поразена във вторник от два руски въздушни удара. Това била първата руска бомбардировка в Източна Гута от три месеца, казва организацията, която твърди, че разполага с източници на терен.

Фоторепортер на АФП в Арбин видял във вторник руски Су-34 във въздуха.

Болницата в града е една от шестте, които са били бомбардирани при последните атаки, като три от тях са извън строя, а две функционират частично, съобщи ООН.

Ударите започнаха в неделя, когато били убити 67 цивилни според сирийския център. Жертвите в понеделник били 127 цивилни, а във вторник още 106. Бомбардировките на режима в Дамаск продължили и в сряда, като организацията твърди, че при тях са убити още най-малко 24-има души.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от ескалацията на насилието в Източна Гута, която е била обявена за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция.

САЩ също изразиха „дълбоко безпокойство“, като посочиха, че ескалацията на насилието допълнително изостря страданията на почти 400-те хиляди жители на анклава.

Източна Гута е последният бастион на бунтовниците край Дамаск. Режимът изглежда се опитва да превземе района, откъдето бунтовниците обстрелват столицата със снаряди. Според близкия до режима в. „Уатан“ въздушните удари са подготовка за мащабна сухопътна операция, която може да започне всеки момент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна