Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботът "Healthy" ни напомня да се прегледаме

Български екипи от здравен интернет портал и онлайн агенция се обединиха, за да създадат първия по рода си у нас софтуерен робот (чатбот), който напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания.

Той се нарича „Healthy“ и представлява своеобразен изкуствен интелект, достъпен направо в чат канала към Facebook. До момента над 500 българи са се възползвали от услугите на умния помощник. Софтуерният робот може да информира пациента кои са основните единадесет медицински прегледа от най-важно значение за него и при желание от негова страна може да го подсеща при определена периодичност, че е добре да отиде на лекар. Използването на услугата е лесно и се осъществява чрез лично съобщение във Facebook страницата на "OfertoMed.bg". Разработката на „Healthy“ е плод на усилена работа на 2 екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова.

Чатботът ни има важна роля за повишаване общата здравна култура на потребителите и най-вече - за популяризиране на превантивния подход, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Новите технологии могат да ни помогнат да се грижим по-добре за здравето си, казва Александра Русева

Най-добрата новина за потребителите е, че услугата е напълно безплатна, а повече за за здравния робот - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна