Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Йенс Вайдман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt".

Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са посочили, че Ангела Меркел е успяла да спечели подкрепата на социалдемократите за кандидатурата на Вайдман по време на коалиционните преговори, проведени по-рано този месец.

На този етап няма потвърждение на информацията от страна на говорител на ГСДП, но тя изглежда достоверна на фона на коалиционното споразумение, според което финансовото министерство на Германия вероятно ще бъде поето от социалдемократа Олаф Шолц.

Трябва да се има предвид, че шансовете за налагане на германска кандидатура начело на ЕЦБ след изтичащия догодина управленски мандат на Марио Драги се увеличиха значително, след изразеното от Еврогрупата съгласие в началото на седмицата за избирането на испанския министър на икономиката Луси де Гиндос за подуправител на централната банка. Той трябва да замести досегашния вицепрезидент на ЕЦБ Вито Констанцио, чийто мандат приключва на 31-ви май тази година.

По-рано през седмицата агенция Ройтерс предположи, че изборът на южняк като Луис де Гиндос за вицепрезидент увеличава шансовете, че един северняк като управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман може да бъде избран за заместник на Марио Драги начело на ЕЦБ през 2019-а година. Това обаче ще зависи до голяма степен и от разпределението на другите важни постове в ЕС през 2019-а година.

Другите важни постове включват ръководителя на Европейската комисия, председателя на Европейския съюз и шеф на Европейския парламент, като всички те ще бъдат заменени през следващата година. Според висши представители на еврозоната, цитирани от Ройтерс, Йенс Вайдман може да заеме водещата позиция в ЕЦБ, ако например французин стане ръководител на Европейската комисия - някой като настоящия главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние или като шефа на МВФ Кристин Лагард.

Ройтерс обаче отбелязва, че избирането на управителя на Бундесбанк за председател на ЕЦБ може да се окаже трудна задача, въпреки че Вайдман е смятан за първокласен централен банкер, тъй като той притеснява част от европейските длъжностни лица с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на централната банка, която допринесе за настоящото възобновяване на икономическия растеж в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени