Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Таскова: Проблемът не е в шефа на Здравната каса, а тя да заработи правилно и да се надделеят лобитата

Кръстина Таскова
Снимка: БГНЕС

Проблемът не е кой ще е шефът на НЗОК, въпросът е тя да започне да работи правилно и да се надделеят лобитата. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" Кръстина Таскова – заместник-председател на партия "Воля" и член на здравната комисия в парламента. Вчера в комисията беше изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска неговата оставка, защото е поискал актуализация на бюджета на Здравната каса зад гърба на правителството. Скандалът предизвика серия от изказвания и обвинения.
 

Таскова смята, че отново се правят опити този дебат да се превърне в политическо говорене и по този начин да ескалира напрежение и страх у хората относно лечението им в чужбина:

Ние от "Воля" няма да допуснем, каквито и смени да стават, това да се отрази в техен ущърб. /…/ Важно е да не въртим дебата относно това кой, на кого, как и защо е изпратил писмо, и в този дебат да се изгуби пациентът. Важно е да се търси решение, а не казусът да остане с уведомителен характер. Не смятам, че проф. Камен Плочев или който и да е друг професор ще е проблемът. Това е проблем на пациентите, които очакват решение. Министър Ананиев, като бивш началник на Надзорния съвет и зам.-министър на финансите, с това писмо или без него е бил наясно с тези задължения.

Ако някой знае, че някой точи Касата и той е в изпълнителната власт, би следвало, защото целият инструментариум е в неговите ръце, незабавно да уведоми и министъра на здравеопазването, и вътрешния министър, каза Таскова във връзка с изказване на министър Горанов, че знае кои са лобитата и кой има интерес системата на здравеопазването и Здравната каса да не работят ефективно и да бъде източвана. Според нея българските лекари не трябва да бъдат използвани политически, а трябва да се говори конкретно и с факти.

Депутатът от "Воля" коментира вчерашното изслушване в комисия на проф. Плочев: Най-същественото в дебата бе за нарастването на задълженията към здравни институции, подчерта Таскова. Според НЗОК тези просрочени задължения са 133 млн. лв. Според Надзора на Касата, който се ръководи от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, задълженията са 7 млн. лв., посочи Таскова. Заради разминаването от Надзорния съвет на НЗОК са обещали да запознаят депутатите от здравната комисия с точния размер на задълженията на страната ни.

Цялото интервю на Силвия Великова с Кръстина Таскова чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени