Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки депутати разследват 10 топ политици за корупция по скандала с "Новартис"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент гласува в ранните часове днес след 19-часови дебати да бъде потърсена наказателна отговорност от десет висши политици, сред които и бивши премиери, заради предполагаемо тяхно участие в корупционен скандал с швейцарската фармацевтична компания "Новартис", предадоха световните информационни агенции.

Десетимата политици са представители на социалистите и консерваторите и са имали мандат между 2006-а и 2015 г. Сред тях са четирима бивши премиери, здравни и финансови министри и настоящият гуверньор на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. Имената им били посочени от защитени свидетели в рамките на разследване, основно в САЩ, като сред тях са експремиерът Андонис Самарас и настоящият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Всички те отричат обвиненията и ги определят като фалшификации и лов на вещици от правителството в опит да ги злепостави преди изборите догодина, което на свой ред правителството отрича.

Съгласно законите в Гърция единствено парламентът има право да разследва бивши министри за действията им, докато са на поста. Гласуваната парламентарна комисия има срок от един месец да препоръча срещу кои заподозрени да продължи разследването в пленарна зала.

Председателят на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис коментира:

В края на краищата това е нещото, което наистина искате г-н Ципрас – да очерните политическите си опоненти посредством изфабрикувани обвинения, които и вие знаете, че не могат да бъдат доказани, но имат единствената цел да ни хвърлят в сянка на съмнение. Всички разбират защо го правите. Искате да смените темата от големите проблеми в нашата икономика, които вие причинихте.

Бившият гръцки здравен министър Андреас Ловердос, който е сред разследваните, заяви:

Трудно ми е да приема, че премиерът, използвайки тактиките на бандитите, е предприел тази противна и неприемлива кампания, заел се е да плете мрежи от лъжи срещу почти цялата си политическа опозиция. Тъй като не може да приеме товара на провала, иска да подведе общественото мнение.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че гърците имат право да знаят истината: 

Няма да помогнем да се прикрие, замаскира или погребе един от най-големите скандали в новата гръцка история. Защото гръцкият народ има правото да научи истината и какво се е случило по време на годините на благополучие и как определени хора са манипулирали банкрута на страната.

Решението за съставяне на парламентарна комисия, която да разследва скандала, е взето от депутатите на управляващата коалиция, представена от партиите СИРИЗА и Независими гърци, а също и от представители на опозицията. Комисията, за която са гласували 182 от общо 300 депутати, ще бъде с мандат от един месец.

Гласуването продължи три часа, тъй като съгласно процедурата депутатите трябваше да пуснат своя вот в десет отделни изборни урни, колкото са предполагаемите политици, замесени в корупционния сандал.

Според разкрития швейцарският фармацевтичен гигант е раздавал подкупи на лекари, държавни служители и на политически лица, в това число на двама бивши премиери и осем министри, за да увеличат продажбите на лекарствата на "Новартис" и да повишат цените им в Гърция.

Предполага се, че с тези действия компанията е нанесла щети на държавата в размер на три милиарда евро. Миналата седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас, по чиято инициатива в парламента бе внесена съдебната преписка, дала основание за съставяне на разследваща комисия, обяви, че ще се опита да върне обратно в държавата, при това със законови средства, парите от Новартис. 

От компанията заявиха, че ако разследването докаже, че служителите ѝ са действали неетично, ще предприеме "бързи и решителни" мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени